Haberin Kürtçesi için tıklayın
Berlin'de gerçekleşen NATO Dışişleri Bakanları toplantısında, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve İsveç Dışişleri Bakanı Linde arasında tartışma yaşandığı ve Çavuşoğlu'nun Linde'ye bağırdığı iddia edildi.
TIKLAYIN - Erdoğan, NATO üyeliği için İsveç ve Finlandiya'nın Türkiye'ye benzemelerini istiyor
Reuters'a konuşan bir NATO diplomatı, Alman Dışişleri Bakanlığı'nda, 14 Mayıs'ta müttefik ülkelerin dışişleri bakanlarının katılımıyla gerçekleşen toplantıda, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun üyelik tekliflerini kabul etmek adına şartlar koştuğunu ve İsveçli mevkidaşı Ann Linde'ye “sesini yükselttiğini” belirtti.
NOT: Feminist dış politika, sadece kadınların değil tüm kırılgan grupların temsiliyetine ve dış politikada alınan kararların odak noktasına ilişkin belli başlı bazı önermelerde bulunuyor. |
TIKLAYIN - Erdoğan: Finlandiya ve İsveç'i NATO'ya sokmayacağız
Yine Reuters'a konuşan bir başka NATO diplomatı, Berlin'deki Alman dışişleri bakanlığındaki çok gergin bir atmosferi anlatarak, "Bizim için tarihi bir andı ve Çavuşoğlu, Linde'nin 'feminist politikasından' rahatsız olduğunu ve çok fazla duygu sömürüsü yaptığını söyledi” dedi.
TIKLAYIN - Rusya-Ukrayna savaşı ve feminist dış politika üzerine
Adının açıklanmasını istemeyen diplomat, "Türk meslektaşımızın ne istediğini, yani gerçekten istediğini anlamaya çalışıyorduk, "Utanç vericiydi” dedi.
Kaynak, "Finlandiya'dan gelen açıklamalar özenle hazırlanmışken, yorumları İsveç'in NATO üyelik hedefine yardımcı olmuyor" dedi.
Reuters'ın görüşlerine başvurduğu ve adının açıklanmasını istemeyen Türkiyeli diplomatik kaynak ise Çavuşoğlu'nun Türkiye'nin tutumunu saygılı bir şekilde özetlediğini kaydetti ve diğer iddiaları reddetti.
İsveç Dışişleri Bakanlığı, Reuters'ın konuya ilişkin yorum talebini yanıtsız bıraktı.
Türkiye ne istiyor?
Öte yandan, bugün Bloomberg haber sitesinde Selcan Hacaoğlu imzasıyla yayınlanan bir haber, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine onay vermek için ne istiyor olabileceğine ilişkin bir fikir veriyor.
"İsmi açıklanmayan üç Türkiyeli yetkilinin" görüşlerine yer verilen Bloomberg haberinde, yetkililerin "PKK'nın [Kürdistan İşçi Partisi] terör örgütü olarak tanınması yetmez. Kuzey ülkeleri ülkelerinde aktif olan PKK sempatizanlarına daha çok müdahale etmeli" görüşü paylaşıldı.
Türkiye'nin 2019'da Suriye'ye yönelik sınırötesi askeri operasyonunun ardından bazı ülkelerin Türkiye'ye silah satışını durdurduğunu hatırlatan Bloomberg, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya ile birlikte bazı AB üyesi ülkelerin uyguladığı silah ambargosunun kaldırılmasını talep ettiğini yazdı.
Bloomberg'in aktardığına göre, yetkililer "Büyük savunma sistemleri satın almayı planlamıyoruz fakat prensipte Ankara, silah anlaşmalarını engelleyen daha fazla ülkenin NATO'da olmasını istemiyor" dedi.
Türkiye'nin Rusya'dan S-400 satın aldıktan sonra satışı durdurulan F-35'lerinin yanı F-16 ve kitler de satın almak istediği de kaydedildi.
Türkiye'nin ayrıca S-400 hava savunma sistemi sebebiyle ABD'nin uyguladığı yaptırımların da kaldırılmasını istediği belirtildi.
Öte yandan, yetkililer söz konusu taleplerin Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yakınlığı ya da gelecek yıl yapılması beklenen genel seçimler ile ilgili olmadığını söyledi: "Türkiye, kendi ulusal çıkarlarına uyumlu bir dış siyaset izliyor."
(EMK)