Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın Almanya'daki Türkiyelilerle yapmak istediği referanduma yönelik toplantının iptal edilmesi üzerine, "Bu Alman derin devletinin sistematik şekilde bir uygulaması haline geldi" dedi.
"Almanya'nın bu tavrı gerçekten ne demokrasiye ne de ifade özgürlüğü ve toplanma özgürlüğüne sığar. Herkese demokrasi dersi vermeye çalışan bir ülkenin, hatta birçok ülkenin de içişlerine bu şekilde karışmaya çalışan bir ülkenin ve onun sisteminin son yıllarda bu tür etkinlikleri engellemeye çalışması esasen Almanya'nın ve Batı'nın ne kadar çifte standart içinde olduklarının göstergesidir."
Çavuşoğlu geçen sene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya'da yapması planlanan 15 Temmuz ile ilgili toplantının engellendiğini de hatırlattı.
"Terörist başlarına izin veriyorsunuz, halkın oyuyla seçilmiş Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a izin vermiyorsunuz. Bunun izah edilir bir tarafı yoktur."
“O zaman siz düşünürsünüz”
Başbakan Binali Yıldırım'ın da toplantısına engeller çıkarılmaya çalışıldığını söyledi.
"Şimdi özellikle belediyeler iptal etmeye başladı toplantıları. Bu tesadüf değil. Bu Alman derin devletinin sistematik şekilde bir uygulaması haline geldi.
“Bizi eşit bir ortak gibi görmek durumundasınız. Türkiye sizin emrinizde bir ülke değil. Siz Türkiye'nin patronu değilsiniz. Siz birinci sınıf, Türkiye ikinci sınıf değil. Biz size böyle davranmıyoruz. Siz de Türkiye'ye eşit bir ortak gibi davranmak zorundasınız.
"Bizimle çalışmak istiyorsanız bize nasıl davranacağınızı öğrenmek zorundasınız. Bu yöntemle bu işler olmaz, böyle devam etmez. Biz de karşılığını veririz. Hiç çekinmeden her türlü karşılığını veririz. O zaman gerisini siz düşünürsünüz."
Bozdağ: Almanya'nın eski hastalıkları hortladı
Adalet Bakanı Bozdağ da yeni yaptığı açıklamada, "Çok net bir biçimde görülüyor ki bu belediyeyi de aşan bir karardır, skandal bir karardır, diplomatik nezakete aykırı bir karardır" dedi.
"Dönüp tarihlerine baksınlar. Eski hastalıkların hortladığını görüyoruz, o hastalıkları tedaviyle uğraşsınlar. Eğer o hastalıkları tedavi etmezlerse korkarım ki bugün Türkiye'nin Adalet Bakanı'nı Almanya'da konuşturmayanlar kendi topraklarında kendileri de konuşamayacak hale geleceklerdir."
Bozdağ ayrıca "PKK, FETÖ, DHKP-C üyeleri, Türkiye'nin aleyhine suç işleyen kim varsa Almanya bugün onların sığınağı olmuştur. Darbeyi yapanlar, Türkiye'nin aleyhine suç işleyen herkes oraya kaçıyor" ifadelerini de kullandı.
Bozdağ Almanya Adalet Bakanı ile yapacağı görüşmeyi de iptal etti.
Bina boşaltıldı
Bu sabah toplantının yapılacağı belediye binası bomba ihbarı nedeniyle boşaltıldı.
Telefonla yapılan bomba ihbarı üzerine polis ekipleri bina çevresine bant çekerek güvenlik tedbirlerini arttırdı, bomba imha uzmanları da dedektör ve özel eğitimli köpeklerle da olay yerinde inceleme yaptı. İlk aramalarda olumsuz bir durum ile karşılaşılmadı.
Ne olmuştu?
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın Almanya'nın Gaggenau kentinde yapması planlanan "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi" etkinliğine verilen izin geri çekilmişti.
İptal gerekçesi olarak salonun küçük olması gösterildi.
İptal kararında, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği'nin (UETD) kuruluş kutlamaları nedeni ile kiralanan salondaki etkinliğe Bozdağ'ın konuşmacı olarak katılacağının ortaya çıkması ile etkinliğin yerel olmaktan çıkıp ulusal çapta ilgi çekmesi nedeni ile çok sayıda ziyaretçinin katılmasının beklendiği ve Bad Rotenfels kutlama salonu ile oradaki park yerlerinin, giriş ve çıkış yollarının yetersiz kalacağı bildirildi. "Bu nedenlerle UETD'ye verilen Bad Rotenfels'deki toplantı salonunda etkinlik düzenleme izninin iptal edildiği” ifade edildi.
Etkinliğin başlamasına saatler kala iptal kararı veren Gaggenau Belediye Başkanı Michael Pfeiffer, DW Türkçe'ye yaptığı açıklamada söz konusu kararın siyasi bir arka planı olmadığını vurguladı. Belediye Başkanı kararın tamamen güvenlik endişesi ile alındığını belirtmişti.
‘Die Welt' gazetesi muhabiri Deniz Yücel'in tutuklanmasından sonra Almanya'da politikacılar Türkiye'yi sert dille eleştirmişlerdi. Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel Türkiye yargısının Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel'i tutuklatmakla hukuk ihlali işlediğini söylemişti.
Tepkiler
Türkiye iptal kararına tepkisini diplomatik düzeyde, Almanya'nın Türkiye Büyükelçisi Martin Erdmann'ı Dışişleri Bakanlığı'na çağırarak gösterdi.
Aynı zamanda hem Adalet Bakanı Bozdağ'ın hem Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş'un ağzından yapılan açıklamalar geldi. Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada da sözcü Kalın da kararı eleştirdi.
Son olarak Kalkınma Bakanı Elvan "PKK terör örgütünün liderleri Alman televizyonlarında boy göstermektedir. Almanya demokrasiden yana mıdır, terörden yana mıdır" dedi.
Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas ise Türk siyasi liderliğinin anayasa referandumu için Almanya’da miting yapmak istemesiyle ilgili olarak geçtiğimiz günlerde, "Almanya’da ifade özgürlüğünden yararlanmak isteyen kendi ülkesinde de hukuk devleti ve basın özgürlüğünü güvence altına almalı" demişti.