* Fotoğraf. Fatih Aktaş – Ankara / AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile heyetler arasında dün akşam yapılan görüşmelerin ardından Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığında basın mensuplarına açıklama yaptı.
Güvenli bölge fikrinden bahseden Çavuşoğlu, Suriye ve Rusya’nın ele geçirdiği bölgelerin hangi kısmına böyle bir oluşumun kurulacağı hakkında ise detay vermedi:
“Amacımız, bölgenin teröristlerden temizlenmesiydi. Bugünkü müzakerelerde Sayın Cumhurbaşkanımızın dirayetli liderliği sonucunda istediklerimizi aldık. ABD tarafı, Türkiye'nin meşru güvenlik çıkarlarının korunması bakımından güvenli bölgenin önemini ve işlevselliğini kabul ediyor. Buranın kontrolünün Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılmasında tam mutabakat sağlandı. Böylelikle ABD tarafı harekâtımızın ve hedeflerimizin meşruiyetini kabul etmiş oldu.”
Çavuşoğlu, bundan sonraki süreçte herkesle bu alandaki işbirliğinin sürdürüleceğini bildirdi.
Bakan Çavuşoğlu ayrıca, “Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunmasına ve BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararı temelinde siyasi sürece bağlılığımızı da bugün bir kere daha teyit ettik, vurguladık” dedi.
“Mevcut yaptırımlar kaldırılacak”
ABD’nin “ateşkes” olarak duyurduğu sürecin bir ateşkes olmadığını öne süren Çavuşoğlu sözlerine şöyle devam etti:
“PKK/YPG'nin 120 saat içinde güvenli bölgeden çıkması için Barış Pınarı Operasyonu'na ara vereceğiz. Durdurma değil, ara vereceğiz. Bu bir ateşkes değildir. Ateşkes ancak iki meşru taraf arasında yapılır. Biz, sadece zaten operasyonun hedefi olan teröristlerin güvenli bölgeden çıkması için harekâta ara veriyoruz.
“Güvenli bölgeden terör unsurları tamamen çıktıktan sonra ancak harekâtı durdurabiliriz. Ancak terör unsurlarının çıkmasından sonra operasyonu durdurmamız söz konusu olacaktır.
“Biz operasyona ara verdiğimizde ABD tarafı yaptırım girişimlerini durduracaktır ve daha sonra biraz önceki şartlar gerçekleştikten sonra, yani 120 saat içinde YPG unsurları çıktıktan sonra biz ancak harekâtı durdurabiliriz. Bu aşamadan sonra da şu andaki mevcut yaptırımlar kaldırılacaktır.”
Çavuşoğlu, “Ara vermek demek, bizim askerimizin ve oradaki güçlerimizin çekilmesi demek değildir. Biz orada olacağız, var olmaya devam edeceğiz. Gerek oradaki mevcudiyetimiz gerek istihbari kaynaklarımızla birlikte ne yapıldığını ve ne yapılmadığını bizzat takip edeceğiz. Yani gözümüzün önünde olacak, denetimini de yapacağız” diye ekledi.
Erdoğan Soçi'ye davet edildi
Münbiç dahil bazı bölgelerde Suriye askerlerinin bulunduğunu, Fırat'ın doğusunda Türkiye sınırına yakın bölgelerde de Suriye güçlerinin olduğunu bildiklerini ifade eden Çavuşoğlu şunları söyledi:
“Dünden itibaren Ayn el-Arap-Kobani bölgesine de yine rejim ve Rusya unsurları girdi. Dolayısıyla Münbiç [Menbiç] ve bazı diğer bölgeleri de zaten kimlerle görüşeceğiz? Rusya'yla.
Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de Türkiye'nin Suriye'de gelecekte atacağı adımları görüşmek üzere Erdoğan'ı Soçi'ye davet ettiğini söyledi:
“Güvenlik boyutu önemli ama bunun insani boyutu var, göçmenlerin dönmesi var dolayısıyla 444 kilometre ve 20 mil-32 kilometrelik bir derinlikte bir güvenli bölge ama bunun bir kısmını Amerika'yla hallediyoruz, Münbiç ve bazı kısımlarını Rusya ile görüşeceğiz ve önümüzdeki süreçte bu bölgenin tamamının güvenli bölge haline gelmesi için hangi adım gerekiyorsa bunu da atacağız.”
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, BBC'de yayımlanan HARDTalk programında da Barış Pınarı harekâtı ile ilgili soruları yanıtladı, “Rusya, Şam ve Ankara arasında mesajları iletiyor. Eğer Rusya, YPG unsurlarını Suriye ordusu eşliğinde bölgeden çıkartırsa, buna karşı çıkmayız” dedi. (AS)