Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la birlikte Libya'da ateşkes sağlanması için Moskova'da süren görüşmelere ilişkin ortak basın açıklaması düzenledi.
Rusyalı yetkililerle birlikte Libya’da ateşkesin kalıcı hale gelmesi için gün boyu çalıştıklarını ifade eden Çavuşoğlu, “Muhtemel bir ateşkesin modalitelerini içeren taslak bir metin ortaya çıkardık” dedi.
Ateşkes mutabakatını imzalamak için Hafter tarafının yarın sabaha kadar süre istediğini belirten Çavuşoğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Muhtemel bir ateşkesin modelini içeren için bir taslak metin ortaya çıkardık. Bu metin üzerinde Hafter tarafından gelen değişiklik önerilerini de dikkate aldık. Metin nihai hale geldikten sonra Sarraj metni imzalayarak bize teslim etti. Hafter tarafı ise yarın sabaha kadar süre istedi. Hafter tarafı da bu metni imzalarsa, iti taraf da iki başkanın çağrısına uyarak ateşkese uyacaklarını taahhüt edeceklerdir. Ateşkesin devamı ve siyasi sürecin hızlanması, neticeye ulaşılması için biz Rusya'yla birlikte çalışmaya devam edeceğiz."
Lavrov: Umarız Hafter’den de olumlu cevap gelecek
Söz konusu taslak metnin son halinin, Moskova’da gerçekleştirilen görüşmede ele alındığını belirten Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, ise “Belge üzerinde ciddi istişareler yapıldı ve bir ilerleme sağlandığını söyleyebiliriz. Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es-Serrac ve Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri bu belgeyi imzaladılar” dedi.
Libya'nın doğusundaki Halife Hafter ile Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'nin Başkanı Akile Salih’in de belgeye olumlu yaklaştıklarını kaydeden Lavrov, “Ancak yarın sabaha kadar ilave süre istediler. Umarız onlardan da olumlu bir karar çıkacak. Türk ve Rus tarafları, şu anda istişare edilen anlaşmaların uygulanması için onlara gerekli desteği sağlamaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.
Taslak metinde neler var?
Sputnik'in ulaştığı taslak metne göre Libyalı taraflar, birbirlerine yönelik saldırganlıklara son verme ve tüm alanlarda askeri gerilimi azaltma konusunda mutabakat sağladı.
Bu kapsamda taraflar, Libya'daki krizin çözülmesi için çalışma grupları kuracak.
Metinde, "Libyalı taraflar arasında müzakereler yoluyla siyasi çözüm bulunmasını, insani sorunların çözülmesini ve ülkenin ekonomik olarak yeniden canlanmasını sağlayacak koşulların oluşturulması için çalışma grubu kurulması kararlaştırıldı. Çalışma grubunun ilk toplantısı, ocak ayı içinde yapılabilir" dendi.
Taslak metnin bir diğer maddesine göre taraflar, 5+5 formatında bir askeri komisyon kurulması kurmaya karar verdi.
BM Libya Misyonu'nun önlemleri kapsamında öngörülen şekilde 5+5 formatında kurulacak askeri komisyon, çatışmanın tarafları arasındaki kesişme hattının belirlenmesinden, ateşkesin izlenmesinden ve ateşkesin sürdürülebilirliğinin sağlanmasından sorumlu olacak.
Hamid el-Safi: Anlaşma imzalanmadı
Öte yandan yine Sputnik’in aktardığına göre, Libya Temsilciler Meclisi’nin Başkan Danışmanı Hamid el-Safi “Libyalı taraflar arasındaki görüşme, bir anlaşma imzalanmadan sona erdi” dedi. (EKN)