* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA)
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Anadolu Ajansı (AA) Editörler Masası programında dış politikaya ilişkin soruları yanıtladı.
Çavuşoğlu'nun değindiği konular arasında Rusya-Ukrayna savaşı, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik başvurusu, kuzeydoğu Suriye'ye askeri operasyon ihtimali, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in Türkiye'ye yönelik açıklamaları ve F-16'lar da vardı.
Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un 8 Haziran'da beraberindeki bir heyetle birlikte Türkiye'ye geleceğini açıkladı.
Lavrov'un ziyaretinin ana gündem konusu ise Karadeniz'de Ukrayna buğdayı konusunu da kapsayan bir güvenlik koridoru açılması olacak.
TIKLAYIN - "Yaptırımlar gözden geçirilirse Ukrayna limanlarını açarız"
Son olarak 18 Mayıs'taki Küresel Gıda Güvenliği Eylem Çağrısı Bakanlar Toplantısında konuşan Dünya Gıda Programı (WFP) Direktörü David Beasley, Rusya'ya atıfla Ukrayna limanlarındaki tahılların ihraç edilememesini ''küresel gıda güvenliğine açılmış bir savaş'' olarak nitelemişti.
Beasley, Rusya'ya işaret ederek limanların açılmaması durumunda ''kıtlık ve zorunlu kitlesel göç'' yaşanabileceği uyarısında bulunmuştu.
BM'nin bu çağrısına cevaben bir açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Rudenko, "Rusya'nın sadece ülkeye yönelik yaptırımların gözden geçirilmesi durumunda Ukrayna'nın Karadeniz'deki limanlarını açmayı düşüneceğini" ifade etmişti.
Lavrov, askeri bir heyetle gelecek
Bu bağlamda Rusya-Ukrayna savaşına yönelik sorulara cevap veren Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 29 Mart'ta İstanbul'da Rusya ve Ukrayna heyetleri arasındaki görüşmeyi hatırlatarak tarafların anlaşmasının çok yakın olduğunu, ancak toplantının ardından havanın değiştiğini söyledi.
Bucha ve İrpin'den görüntüleri hatırlatan Çavuşoğlu, "Ondan sonra diplomasiden yavaş yavaş uzaklaşma gördük müzakerelerde" dedi.
Savaşın sadece Ukrayna'yı değil, tüm dünyayı etkilediğini kaydeden Çavuşoğlu, Nisan ortasında yaptığı Latin Amerika turunda bölge halklarının tahıl ve gübre konusunda endişeli olduğunu fark ettiğini aktardı.
Avrupa ülkeleri Rusya'dan enerji ithalatını sürdürürken Rusya'ya yaptırımların etkisi olup olmayacağına ve Türkiye'nin yaptırımlar konusundaki tavrına ilişkin soruya da yanıt veren Çavuşoğlu, "Rusya'ya yaptırımların etkisinin sadece yaptırım uygulanan ya da yaptırımı uygulayan ülkeler üzerinde değil, herkes üzerinde hissedildiğini" söyledi.
Rusya ile birlikte dünyanın önde gelen tahıl ihracatçılarından olan Ukrayna'da hasat edilen buğdayın uluslararası pazara ulaşamaması konusuna da değinen Çavuşoğlu, Lavrov'un Türkiye'ye geleceğini duyurdu:
Lavrov 8'inde Türkiye'ye geliyor. Ukraynalılara da söyledik. Her zaman kapımız açık, sadece tek tarafla görüşüyoruz imajı vermek istemediğimizi (Ukrayna) Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba'ya söyledim. Askeri bir heyetle gelecek. Bu güvenli koridorun oluşması, gemilerin girip çıkması için neler yapılması gerekiyor, bizim Milli Savunma Bakanlığımız ve askerlerimiz, ilgili birimlerimizle oturacağız ve bunları teknik olarak görüşeceğiz.
Birleşmiş Milletler'in (BM) savaş öncesi verilerine göre, Ukrayna 24 Şubat'taki işgalden bu yana savaşta olduğu komşusu Rusya ile birlikte dünyanın buğday ve arpa ihtiyacının yüzde 30'unu, mısır ihtiyacının beşte birini, ayçiçek yağının ise yarısından fazlasını karşılıyordu.
Rusya, Suriye'deki bazı noktalardan çekildi mi?
Türkiye'nin kuzeydoğu Suriye'ye muhtemel askeri harekatının tartışıldığı günlerde Çavuşoğlu'na Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya'nın Suriye'deki bazı askeri noktalardan çekilip çekilmediğine ilişkin tespitler de soruldu.
Çavuşoğlu, Rusya'nın bölgede önemli iki üssü olduğunu ve buralardaki mevcudiyetinin devam ettiğini söyledi, içeride bazı bölgelerden başka bölgelere doğru kaydırma olduğunu gördüklerini ifade etti:
"Son görüştüğümüz bölge ülkeleri, Rus güçlerinin Suriye-Ürdün sınır bölgesinden çekildiğini, içeriye doğru gittiğini söylüyor. Onun hatta başka etkileri de varmış. Özellikle Ürdün'e yönelik uyuşturucu kaçakçılığı gibi olumsuz etkilerini gördüğünü de söylüyorlar." (SD)