Fotoğraf: csgorselarsiv/Dilara Açıkgöz
Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil’in Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi üzerine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na sunduğu soru önergesine Bakan Çavuşoğlu’ndan yanıt geldi.
TIKLAYIN - 2008'den bugüne bianet erkek şiddeti çeteleleri
Bakan Çavuşoğlu Türkiye’nin kadın haklarının ilerletilmesinde ve kadını şiddete karşı koruduğunu belirterek, “Ülkemizin kapsamlı değerlendirmeler neticesinde Sözleşme’den çekilmesi, kadına karşı şiddetle mücadeleden ödün verme olarak yorumlanmamalıdır” dedi.
“Sözleşme pek çok ülkede tartışma yarattı”
Çavuşoğlu Avrupa Konseyi (AK) ve Avrupa Birliği (AB) üyesi pek çok ülkenin Sözleşme’den çekildiğini vurguladı, şöyle dedi:
“Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi (AK) Sözleşmesi, kadına şiddetle mücadele etme temel amacıyla hazırlanmış bir Sözleşmedir. Bununla beraber, sadece ülkemizde değil, AK ve AB üyesi pek çok ülkede Sözleşme içeriğindeki unsurlar ve çeşitli uygulamalar hassasiyet yaratmış ve eleştirilere neden olmuştur.”
“Sözleşmeye taraf ülke sayısı 10”
Sözleşme’ye 47 ülkeden sadece 10’unun taraf kaldığını söyleyen Çavuşoğlu, Türkiye’de kadınların toplumsal konumlarının güçlendirilmesi ve yaşamın her alanına eşit katılımlarının sağlanması için çalışıldığını ifade etti.
Çavuşoğlu yanıtında, “Ülkemiz uluslararası örgütlerde başta BM nezdinde Kadının Statüsü Komisyonu, Kadına Karşı Ayrımcılığın Önlenmesi Komitesi, Pekin Deklarasyonu ve Eylem Platformu’nda kadın haklarıyla ilgili çalışmalara aktif katkı ve katılım sağlamaktadır.” sözlerine yer verdi.
Ne olmuştu?
Türkiye, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 20 Mart 2021 Cumartesi İstanbul Sözleşmesi’nden tek taraflı olarak feshedildiğini duyurdu. Fesih kararı 23 Mart 2021 Pazartesi günü Avrupa Konseyi’ne de bildirdi.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada “Fesih kararının” nedeni olarak “Sözleşme’nin eşcinselliği meşrulaştırıyor olması” iddia edildi.
Kadınlar, 20 Mart’tan beri Türkiye’nin birçok ilinde İstanbul Sözleşmesi’ni savunmaya devam ediyor.
TIKLAYIN - İstanbul Sözleşmesi'nin tüm maddeleri...
TIKLAYIN - 7 Soru, 7 Yanıt: İstanbul Sözleşmesi Nedir, Ne Getiriyor?
TIKLAYIN - İstanbul Sözleşmesi nedir, ne değildir?
TIKLAYIN - “İstanbul Sözleşmesi 4 partinin de ortak fikriydi”
Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil de 26 Nisan 2021’de bu konuyla ilgili Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na soru önergesi sundu. Kadıgil önergede;
1.Türkiye’nin Sözleşme’den çekildiğine yönelik yapılan bildirime esas teşkil eden Cumhurbaşkanlığı Kararı’nın iç hukukta yargıya taşındığı Avrupa Konseyi’ne resmi olarak bildirilmiş midir? Bildirilmesi düşünülmekte midir?
2.Gerek Avrupa Konseyi’ndeki göreviniz gerek Dışişleri Bakanlığınız döneminde İstanbul Sözleşmesi’nin imzalanması ve onaylanması sürecinde uluslararası düzeyde de takdir görmüş emekleriniz ve Dışişleri Bakanlığı diplomatlarının Sözleşme’ye değerli katkıları düşünüldüğünde, Sözleşme’den çekilme girişimine ilişkin değerlendirmeniz nedir?
3.Cumhurbaşkanlığı, yukarıdaki Karar alınmadan önce, Dışişleri Bakanlığı’nda görev yapan, konuda uzman Büyükelçilerin, diplomatların, Avrupa Konseyi ve İnsan Hakları Genel Müdür Yardımcılığının, Avrupa Konseyi Daimî Temsilciğinin görüşünü almış mıdır? Anılan birimlerin uzman görüşleri nedir? sorularını sormuştu.
(NÇ/EMK)