2001'i 2002'ye bağlayan yılbaşı gecesi İstiklal Caddesi'nde yöresel kıyafetlerle "Kose Geli" adlı seyirlik oyunu sergilemek isteyen tiyatrocular polis tarafından tartaklanarak gözaltına alınmıştı.
Sanatçılar hakkında, "ana dilde eğitim" istedikleri gerekçesiyle 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etmekten dava açılmıştı.
İkaz yüksek sesle
Polis memurlarından Coşkun Algan, Kemal Tekşen, Murat Konca ve Atik İhtiyar'ın tanık olduğu duruşmada polis Murat Konca, "Olay mahalline intikal ettiğimizde burada tahminen 20 kişilik bir grup, yöresel kıyafetlerle zılgıt atarak davul zurna eşliğinde 'barış istiyoruz savaş istemiyoruz' dediklerini duyduk" dedi.
Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürü'nün uyarıda bulunduğunu ileri süren Konca sözlerine şöyle devam etti: "İlçe Emniyet Müdürü bu ikazı yüksek sesle tekrarladı, megafon kullanılmamasına rağmen ses duyuluyordu. Grubun içinden çatlak sesler olarak tabir ettiğimiz bir iki ses 'Ana dilde eğitim istiyoruz' diye de slogan atıyorlardı."
Tanık polis Atik İhtiyar da ifadesinde "Grubun davul zurna çalıp zılgıt attıklarını gördüm, ayrıca 'Savaş istemiyoruz, özgürlük istiyoruz' şeklinde slogan atıyorlardı. Bu sloganlar dışında çok cılız olarak 'Ana dilde eğitim istiyoruz şeklinde slogan duyduk"
"Zor kullandık"
Tanık polis Kemal Tekşen ise slogan sesini değil ancak müdürün uyarı sesinin duyduğunu söyleyerek şöyle ifade verdi:
"Yürüyenlerin önünü kestik. Tahminen 15 kişi kadardı. Bu kişiler yöresel kıyafet giyip davul, tef çalıyorlar, zılgıt atıyorlardı. Ben araç şoförü olduğum için gerideydim. Slogan atıldığını duymadım ancak emniyet müdürümüzün ikazlarını duydum. İkazlara uyulmayınca zor kullanarak gözaltına aldık ve merkez karakoluna şahısları teslim ettik."
Duruşmada MKM çalışanları tarafından çekilen kamera görüntüleri mahkemeye sunuldu. Duruşma kasetin izlenmesi ve diğer tanıkların dinlenmesi için 25 Haziran tarihine ertelendi.(BD/NM)