Haberin İngilizcesi için tıklayın
Birleşmiş Milletlerin (BM) düzenlediği Dünya İnsani Zirvesi’ne ev sahipliği yapan Türkiye, zirvenin ardından yayınlanan ortak bildiriye imza vermedi.
Çatışmalarda uluslararası insan hakları hukukunun uygulanması ve sivillerin güvenliğinin sağlanmasını konu alan bildiriye, zirveye katılan 49 ülke imza attı.
Zirveye 60'a yakın devlet ve hükümet başkanının katıldığı açıklanmıştı.
Bildiriden satırbaşları
İmzacı ülkeler, çatışmanın tüm taraflarını uluslararası insan hakları hukukunun yükümlülüklerine uymaya çağırdı. Ayrıca ülkelere silahlı çatışmalar esnasında sivillerin korunmasına ilişkin yükümlülükleri de hatırlatıldı.
Çatışma taraflarının askeri hedefler ve siviller arasında ayrım yapması gerektiğinin vurgulandığı bildiride, sivillere ve hastaneler, kültürel mekanlar gibi koruma altındaki yerlere saldırıların yasak olduğu vurgulandı. Çatışmalarda tarafların kendi kontrolü altındaki bölgelerde sivil nüfus, sivil bireyler ve sivil mekanların zarar görmemesi için tüm gerekli önlemleri alması gerektiği de belirtildi.
Çatışma bölgelerindeki insani yardım personeline yönelik saldırılardan duyulan endişe dile getirilirken, devletlere bu görevlilerin güvenliğini sağlama çağrısı yapıldı. İnsani yardım görevlilerinin yetkililer tarafından kabulünün, onların güvenliği için hayati olduğu vurgulandı.
Silahlı çatışmalardan etkilenen yerlerde, tıbbi yardıma erişimin de ciddi anlamda kısıtlı olduğu söylenirken, sağlık personelinin ve gereçlerinin tüm bölgelere girişinin kolaylaştırılması çağrısı da yapıldı.
Çatışmalar sonucu yerinden edilen insanlara da değinilen bildiride, ülkelere yerinden edilen insanların güvenli ve onurlu bir şekilde gönüllü geri dönüşleri de dahil olmak üzere, sürdürülebilir çözümler üretmeleri çağrısı yapıldı.
İmzacı ülkeler
Arjantin, Kanada, Avusturalya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Uruguay, Almanya, Mikronezya Federe Devletleri, Lüksemburg, Ürdün, Yunanistan, Belçika, Danimarka, Norveç, İsveç, Tayland, Bangladeş, Andorra, Portekiz, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs, El Salvador, Estonya, Finlandiya, Gürcistan, Haiti, Honduras, İtalya, Kore, Litvanya, Letonya, Makedonya, Malawi, Malta, Moldova, Polonya, San Marino, Şeyseller, Slovenya, Romanya, Slovakya, İsrail, Japonya, Katar, Umman, Ukrayna, Birleşik Krallık, ABD. (ÇT)