Van’ın Çatak ilçesinde 16 yıl önce öldürülen ve toplu mezara konulan gerillaların bulunduğu toplu mezarda yarın keşif yapılacak.
Çatak Sulh Hukuk Mahkemesi, ailelerin Adli Tıp Kurumu ve keşif için gereken masraflarla ilgili adli yardım talebini kabul etti.
Adli Tıp Kurumu’ndan beklenen belgenin 16 Temmuz’daki duruşmada mahkemeye ulaşmasıyla 21 Ağustos’ta keşif yapılması kararı alınmıştı.
Ailelere keşif ve Adli Tıp yardımı
Avukat Turan Ece, keşifle ilgili bianet’e şu açıklamayı yaptı:
“21 Ağustos’ta (yarın) uzman doktor, uzman fotoğrafçı, Adli Tıp uzmanı eşliğinde toplu mezarın bulunduğu Badılgali yaylasına gideceğiz. Adli Tıp Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Ümit Biçer’in de keşifte bulunması talebimiz kabul edildi.”
Keşif masrafının yaklaşık 22 bin TL tutarında olduğunu söyleyen Avukat Ece, ailelerin bu masrafı karşılayamayacağını söyleyerek adli yardım talebinde bulunmuştu.
Davanın görüldüğü Çatak Sulh Hukuk Mahkemesi 24 Temmuz’da verdiği kararla ailelere masraflar için adli yardım yapılması talebini kabul etti.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Biçer de uzman görüşü sunduğu son duruşmada, Adli Tıp ile ilgili şu açıklamayı yapmıştı:
“Delillerin usulüne uygun olarak tasnif edildikten sonra zarar görmeyecek biçimde paketlenip inceleme için ilgili birime gönderilmesi gerekir. Adli Tıp Kurumu’nun tek bir örnek üzerinde yapılan çalışmalarda 250 TL gibi bir ücrete mal oluyor. Kimliklendirmede bazen Adli Tıp’ın DNA örneği ile alakalı incelemesi eksik kalmaktadır. Bu noktada üniversite olarak bu konuya destek olabiliriz.”
Biçer yarınki keşifte de bulunacak.
Ne olmuştu?
12 Ekim 1998’de Van Çatak’a bağlı Kayaboğazı köyü Görentaş yaylasında TSK ile PKK arasında çıkan çatışmada resmi kaynaklara göre 22, PKK’ye göre 27 gerilla yaşamını yitirdi. Gerillaların cenazeleri ailelerine teslim edilmedi.
Temmuz 2011’de Çatak’ta toplu mezar bulunduğu haberini alan aileler, kendi çocuklarının da orada olabileceğini düşünerek İnsan Hakları Derneği Van Şubesi’ne başvurdu. Arduç ailesi İHD Van şubesine 4 Ekim 2011’de, diğer aileler de 11 Ağustos 2011’de İHD’ye gitti.
İHD’li avukatlar Çatak Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak, "toplu mezarın kamu marifetiyle açılması, DNA testinin yapılması ve kendi yakınlarına ait olduğunu düşündükleri kemiklerin yakınlarına teslim edilmesini” istedi.
Çatak Cumhuriyet Başsavcılığı 24 Ağustos 2011’de “kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına” ve “taleplerinin hukuk mahkemesi yetkisinde olduğuna” karar verdi. Erciş Ağır Ceza Mahkemesi de kararı onadı.
Olay AİHM'e taşındı. Ailelerin başvurusunu değerlendiren AİHM, 20 Mart 2013’teki yazısında, “kovuşturmaya yer olmadığı” gerekçesiyle kapatılan dosyanın hukuk mahkemesine taşınıp taşınmadığını sordu.
AİHM'in bu yazısı üzerine Avukat Ece, Çatak Sulh Mahkemesi'ne 26 Nisan 2013’te başvuru yaptı, dava açıldı. Üçüncü duruşma 16 Temmuz’da görüldü. (AS)