Fotoğraf: Anadolu Ajansı
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Merkez Bankası (TCMB) Mayıs 2019 dönemine ilişkin ödemeler dengesi verileri açıklandı. Türkiye'nin cari işlemler hesabı Mayıs ayında 151 milyon dolar fazla verdi.
2017’nin Mayıs ayında 6 milyar 172 milyon dolar açık verilmişti. 12 aylık cari açık 2 milyar 370 milyon dolar oldu.
TIKLAYIN - Cari Açığın Azalması İyiye mi, Kötüye mi İşaret?
Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada “Dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 5 milyar 853 milyon dolar azalarak 706 milyon dolara gerilemesi ve hizmetler dengesi kalemi kaynaklı girişlerin bir önceki yılın aynı ayına göre 594 milyon dolar artarak 2 milyar 303 milyon ABD dolarına yükselmesi etkili olmuştur” ifadeleri kullanıldı.
Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise, bir önceki yılın Mayıs ayında 1 milyar 204 milyon dolar açık vermişken, bu ayda 3 milyar 469 milyon dolara fazla verdi.
Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler ise bir önceki yılın aynı ayına göre 257 milyon dolar artarak 1 milyar 846 milyon dolara yükseldi.
Cari Açık nedir?
bianet yazarı Prof. Dr. Nesrin Sungur Çakmak cari açıkla ilgili kaleme aldığı yazısında cari açığı şöyle tanımlamıştı:
“Ülkenin dış dünya ile olan mal ve hizmet ticaretinin sonucu cari denge olarak adlandırılır. Sadece mal ticaretinin sonucu ise dış ticaret dengesidir. Eğer ülkenin sattığı mallar satın aldığı mallardan fazla ise dış ticaret fazlası, tersi geçerli ise dış ticaret açığı vardır.
“Mal ticaretinin sonucuna hizmet ticaretinin (en önemli kalem turizm) sonucu eklenerek cari dengeye ulaşılır.
“Örneğin dış ticaret açığı -60 milyar $ olan (yani mal ticaretinde – 60 milyar $ açık veren) bir ülkenin turizm gelirleri giderlerinden 20 milyar $ daha fazla ise (yani hizmet ticaretinde +20 milyar $ fazla vermişse) cari açığı 40 milyar $ dolar olacaktır.
“Cari açık ülkenin dış dünyadan dolar talebini gösterir. Bir başka deyişle bu açığın finansmanı için 40 milyar dolar bulunması gerekir." (HA)