Fotoğraf: Cargill İşçi Komitesi / Twitter
Bursa Orhangazi'deki Cargill Fabrikası'nda çalışırken Tek Gıda-İş Sendikası’na üye oldukları için işten atılan 14 işçi eylemlerinin 874’üncü gününde direnişlerinin PepsiCo Genel Müdürlüğü önüne taşıdı.
İşçiler Cargill’in en büyük müşterilerinden PepsiCo’nun Levent’teki genel merkezi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.
İşlerine geri dönene kadar mücadelelerini sürdüreceklerini söyleyen işçiler, basın açıklamasının ardından PepsiCo yetkililerine maruz kaldıkları haksızlığı ve adaletsizliği anlatılan talep mektuplarını verdi.
İşçiler daha sonra, Ataşehir’de bulunan Cargill Merkez Ofisi’nin önüne geçerek oturma eylemine başladı.
Eylemde konuşan Tek Gıda-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Suat Karlıkaya Cargill'in sendika düşmanlığını bırakarak atılan 14 işçiyi geri alması gerektiğini söyledi.
Yasalara aykırı bir şekilde Cargill’in işçileri işten çıkardığını söyleyen Karlıkaya, “İşten çıkarılan arkadaşlarımızın alın teri, siz değerli müşterilerin katkılarıyla zenginleşen ve sürekli büyüyen Amerikan şirketi Cargill, artık sendika düşmanlığını bırakmalı, işten çıkarılan arkadaşlarımızı derhal geri almalıdır” dedi.
Direnişin Cargill'in İstanbul'daki tüm müşterileri önünde yapılacağını da ifade eden Karlıkaya, işe dönülmemesi halinde eylemleri artıracaklarını söyledi.
Cargill'den açıklamaGelişmelere ilişkin Cargill'den yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Cargill olarak 1960'lı yıllardan bu yana Türkiye'de gıda, endüstriyel & biyoendüstriyel ürünler ve hayvan besleme alanında faaliyet gösteriyoruz. Yüzde yüz yerli ürünleri alıp, beş üretim tesisimizdeki Türk mühendislerle işliyoruz. Türk sanayisi için kritik önemdeki sektörlere hammadde ve ara ürün tedarik ediyoruz. İthalata karşı yerli ve milli üretimi destekleyerek, Türk ekonomisine katkıda bulunmaktan gurur duyuyoruz. Faaliyet alanlarımızdan biri olan tatlandırıcı üretimimiz, devletimiz tarafından belirlenen kotaya bağlı olarak 2018 yılında önemli ölçüde azalmıştır. Bu nedenle Orhangazi Mısır İşleme Tesisimizde küçülmeye gitme kararı alarak, 16 çalışanın iş sözleşmesini feshetmiştik. İş sözleşmesi feshedilen işçilere ilişkin Nisan 2018'de başlayan dava süreci, Nisan 2020 itibarıyla sona ermiştir. Cargill olarak, mahkeme kararı ile sunulan seçeneklerden biri olan sendikal tazminat ödeme yolunu seçerek, tazminat bedellerinin tamamını davacılara ödemiş bulunmaktayız. Süreç Cargill açısından mahkeme kararına uygun şekilde tamamlanmıştır. Türk hukukuna ve mahkeme kararlarına saygımızın sonsuz olduğunu ve yasal tüm yükümlülüklerimizi yerine getirdiğimizi belirtmek isteriz. İş sözleşmesi feshedilen 16 işçiden 14'ü Cargill'e karşı dava açmıştır. Hukuki sürecin son aşamasında, mahkeme tarafından nihai ve temyiz yolu kapalı kararlar açıklanmıştır. Söz konusu kararların dördünde, mahkeme Cargill Türkiye'nin sendikalaşma nedeniyle ayrımcılık yapmadığına hükmetmiştir. Dava dosyalarının ikisinde, çalışanlar sendika üyesi olmadıkları için konu hakkındaki görüşler tartışmalıdır. Diğer sekiz dosyada ise mahkeme, işten çıkarmaların zamanlaması nedeniyle ayrımcılık yapılmış olabileceği yorumuna dayanarak, bu yönde karar almıştır. Cargill Türkiye, mahkeme kararları gereğince tazminat bedellerinin tamamını ödemiş bulunmaktadır. Böylece tüm dava dosyaları kapanmıştır. Davacıların tazminat bedellerini tahsil etmesiyle birlikte, hukuki süreç mahkeme kararına uygun şekilde tamamlanmıştır. Cargill olarak Türk hukukuna ve mahkeme kararlarına saygımızın sonsuz olduğunu, yasal tüm yükümlülüklerimizi yerine getirdiğimizi bir kez daha vurgulamak isteriz. 155 bin çalışanı olan küresel bir şirket olarak, faaliyet gösterdiğimiz 70 ülkede olduğu gibi, Türkiye'de de çalışanlarımızın haklarına ilişkin yasalara ve düzenlemelere tam uyumla çalışmalarımızı sürdürmekteyiz." |
Cargill hakkında |
ABD, Minnesota merkezli küresel gıda şirketi Cargill, 1865’te kuruldu. Bugün ABD’nin hasılatı en yüksek şirketi. Gıda, tarım, finans ve endüstriyel ürün sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Cargill Türkiye de faaliyetlerine 1960 yılında yerli ortaklık ile başladı, 1986 yılından itibaren kendi adıyla devam etti. Bugün İstanbul, Bursa, Adana, Ankara, Balıkesir, Kocaeli ve İzmir’de 600’den fazla çalışanı var. Cargill’in Türkiye’deki faaliyetleri şöyle: Nişasta ve tatlandırıcı üretimi ve satışı; Yenilebilir bitkisel yağ üretimi ve satışı; Oleo-kimyasal ve bio-endüstriyel ürünlerin üretimi ve satışı; Kakao ve çikolata ürünleri satışı; Kıvam verici çözüm ürünlerinin satışı; Hayvan beslenmesine ait premiks, temel karışım ve özel ürünlerin üretim ve satışı. GDO’lu tohum başta olmak üzere tarımda birçok tartışmalı uygulamaya imza atan gıda tekeli, “dünyanın besin ihtiyacını karşıladıklarını” ileri sürüyor. |
(HA)