Fotoğraf: Bursa İşçi Gazetesi / Twitter
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Bursa’daki Cargill fabrikasında sendikal hakları için mücadele eden işçiler 1280. gün düzenledikleri basın açıklamasıyla sendikal yetki belgesini aldıklarını ilan etti.
Tekgıda-İş Sendikası işvereni toplu iş sözleşmesi görüşmelerine davet ederek, ‘iyi niyet göstergesi’ olarak fabrika önündeki eylem çadırını kaldırdıklarını açıkladı.
2018'de 14 kişi "kota fazlalığı ve daralma" gerekçesiyle işten çıkartılmış ve fabrika önünde direniş çadırı kurmuşlardı.
İşçilerin eylemi ülkedeki en uzun fabrika önü direnişlerinden birine dönüşmüştü.
Fabrika önünde son kez eylem yapan işçiler, "Artık inadınızdan vazgeçin, bahanelerinizi artık çöpe atın. Yıllardır örgütlenme mücadelesinden vazgeçmeyen işçilerinizin anayasal hakkını tanıyın. İşten çıkartılan arkadaşlarımızı işlerine geri başlatın. Hiçbir şey için geç kalınmış değildir" dedi.
TIKLAYIN - AİHM: Hükümet Cargill'e Karşı Verilen Kararları Uygulamadı
"İşçilerin anayasal hakkını tanıyın"
Tekgıda-İş Sendikası Genel Teşkilatlanma Sekreteri İbrahim Ören'in fabrika önünde yaptığı açıklama şöyle:
"Buradan Cargill işverenine güçlü bir şekilde çağrıda bulunuyoruz: Artık inadınızdan vazgeçin, bahanelerinizi artık çöpe atın. Yıllardır örgütlenme mücadelesinden vazgeçmeyen işçilerinizin anayasal hakkını tanıyın. Çalışma Bakanlığı'nın sendikamıza verdiği çoğunluk tespitne saygı göstererek bu ülkenin hukukunu tanıdığınızı artık gösterin. İşten çıkartılan arkadaşlarımızı işlerine geri başlatın. Hiçbir şey için geç kalınmış değildir. Ülkemiz gıda sektörünün tüm öncü şirketleri sendikamız ile sürekli büyümekte ve yatırımlarını artırmaktadır.
"İyi niyet göstergesi olarak eylem çadırımızı kaldırıyoruz"
“Cargill, Tekgıda-İş Sendikası ile kendine daha aydınlık bir yol açacaktır. Bizler bugün burada Çalışma Bakanlığı'nın bize verdiği çoğunluk tespit belgesi ile karşınızdayız. Aldığımız bu sorumlulukla hukuka uygun ve anayasal haklara saygı duyacağınızı umut ederek fabrika önündeki eylemimize geçici bir süre ara veriyoruz. İyi niyet göstergesi olarak eylem çadırımızı kaldırıyoruz. Karşılığında sizlerden Bakanlığın çoğunluğuna itiraz etmeden ve sizleri bugünlere getiren emekçilerin sendikalı olma hakkına saygı göstererek, sendikamızla müzakere kapısını artık açmanızı talep ediyoruz.
"Haklarımız patronların insafına bırakılamayacak kadar kıymetli"
“Cargill şirketini emekçileriyle birlikte sağlıklı bir şekilde geleceğe hazırlayabiliriz. Aksi takdirde çoğunluk belgesi almış bir sendika olarak, fabrika önünde tekrar başlatacağımız eylemler Genel Müdürlüğünüzü de kapsayarak devam edecek, yurt içinde ve yurt dışında tüketimden gelen gücümüzü de sonuna kadar kullanmaktan çekinmeyeceğiz.
“Geçmişte olduğu gibi üyelerimizin hak ve çıkarlarını sonuna kadar korumakta kararlıyız. Çünkü üyelerimizin hak ve çıkarları patronların insafına bırakılamayacak kadar kıymetlidir."
Cargill direnişi
Bursa Orhangazi’de 1999'da nişasta bazlı şeker ve hayvan yemi üretmeye başlayan ABD menşeili gıda şirketi Cargill’de Tekgıda-İş sendikasına üye olan 14 işçi 17 Nisan 2018'de işten çıkartıldı.
Firma, nişasta bazlı şeker kotasının düşürülmesi üzerine personel azaltımına gideceğini söyleyerek işçileri işten çıkardı. Ancak asıl neden sendikaydı.
İşçiler açtıkları işe iade davasını kazandı ancak şirket kararı temyize götürdü. İstinaf Mahkemesi de işe iade kararı verdi. Aynı zamanda sendikalaşmayı engellediği için Cargill yönetimi sendikal tazminata mahkûm edildi. Fakat aradan geçen sürede işçiler mahkeme kararlarına rağmen işe iade edilmedi.
İşçiler bunun üzerine direnişe geçti. İki buçuk yıl kadar Cargill Genel Merkezi önünde eylem yapan işçiler daha sonra mücadelerini büyüttü. İşçiler her hafta pazartesi günü Cargill'in iş yaptığı firmaların önünde basın açıklaması yaptı. Eylem takvimlerini noktalayan işçiler bu kapsamda 1 Ekim’den itibaren Bursa’daki direniş alanına döndü.
Cargill hakkında |
ABD, Minnesota merkezli küresel gıda şirketi Cargill, 1865’te kuruldu. Bugün ABD’nin hasılatı en yüksek şirketi. Gıda, tarım, finans ve endüstriyel ürün sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Cargill Türkiye de faaliyetlerine 1960 yılında yerli ortaklık ile başladı, 1986 yılından itibaren kendi adıyla devam etti. Bugün İstanbul, Bursa, Adana, Ankara, Balıkesir, Kocaeli ve İzmir’de 600’den fazla çalışanı var. Cargill’in Türkiye’deki faaliyetleri şöyle: Nişasta ve tatlandırıcı üretimi ve satışı; Yenilebilir bitkisel yağ üretimi ve satışı; Oleo-kimyasal ve bio-endüstriyel ürünlerin üretimi ve satışı; Kakao ve çikolata ürünleri satışı; Kıvam verici çözüm ürünlerinin satışı; Hayvan beslenmesine ait premiks, temel karışım ve özel ürünlerin üretim ve satışı. GDO’lu tohum başta olmak üzere tarımda birçok tartışmalı uygulamaya imza atan gıda tekeli, “dünyanın besin ihtiyacını karşıladıklarını” ileri sürüyor. |
(AS)