Cargill’de çalışırken Tekgıda-İş sendikasına üye olmalarının ardından işten atılan ve fabrika önünde eyleme geçen işçiler, 43 gün boyunca tuttukları nöbeti sona erdirip şirketin İstanbul Ataşehir’de bulunan Genel Merkez binası önünden ayrıldı.
Önce Bursa Orhangazi’de bulunan fabrika önünde direnişe geçen 14 işçi, 20 Ağustos’ta şirketin İstanbul, Ataşehir’deki Palladium Tower’da bulunan genel merkezi önünde oturma eylemine başlamıştı.
Şirket, işçiler gidince çikolata dağıttı
Şirket, işçilerin genel merkez önünden ayrılmasının ardından Cargill, Palladium Tower’daki firma ve ofislerde çalışan tüm personele çikolata dağıttı. Cargill işçilerinin plaza önündeki eylemleriyle rahatsızlık yarattığını iddia eden Cargill çikolatanın yanında bir de özür notu paylaştı.
Ancak Palladium Tower çalışanları, işçilere destek verdi. Palladium çalışanlarından Cargill işçilerine onlarca destek notu gönderildi.
Bir notta, Cargill yönetimine, “Özrünüzü kabul etmiyoruz. Rahatsız olması gereken biz değil, sizsiniz. Sendika hakkını gasp etmeye kalkıp işten attığınız emekçilerin işlerini geri verin” diye yazıldı.
Başka bir notta da direnen şirkete şöyle seslendiler: “Sevgili Cargill Türkiye, keşke bu inceliği üst yönetiminizdekilere de öğretseniz. İşten çıkarmış olduğunuz 14 arkadaşınızı yürekten destekliyor ve en kısa sürede haklarını iade etmenizi umut ediyoruz.”
Direnen işçilere de şöyle bir mesaj gönderdiler: “Merhabalar, ben Palladium Tower çalışanıyım. Cargill yönetimi, çikolata dağıtıyor. ‘Asıl rahatsızlık veren Cargill yönetimi’ diyerek tepkimizi gösterdik, geri gönderdik. Belki burada siz eylem yaparken gösteremedik ama mücadelenizi destekliyoruz.”
Sendikadan çalışanlara teşekkür: Dayanışmaya inancımız arttı
Cargill işçilerinin örgütlü olduğu Tekgıda-İş Sendikası, işçilerle dayanışma gösteren Palladium Tower çalışanlarına teşekkür mektubu yayınladı.
Mektupta özetle şu ifadeler yer aldı:
“Bu hukuksuzluğa karşı başlattığımız uzun soluklu mücadelemizde çok değerli destekler aldık. Şüphesiz ki, mücadelemizin bu kadar uzun sürmesinin en önemli nedeni bu desteklerdir.
“1 Ekim’de İstanbul direnişimizi noktalayıp, fabrika önüne döndükten sonra Cargill yönetiminin sizlere çikolata dağıtarak gösterdiği çirkin tavra, çikolataları yazdığınız notlarla iade etmeniz dayanışmaya ve insana inancımızı artırdı. Palladium emekçileri olarak verdiğiniz onurlu yanıt bizler için paha biçilemez bir destek ve moral oldu, göğsümüz kabardı!
“Bu yanıt, bizlere mücadelemizi çoktan kazandığımızı gösterdi. Umudumuz oldunuz, bir kere daha yürekten teşekkür ederiz.”
Ne olmuştu?
Bursa Orhangazi’de 1999 yılında nişasta bazlı şeker ve hayvan yemi üretmeye başlayan ABD gıda şirketi Cargill’de Tekgıda-İş sendikasına üye olan işçiler işten çıkarıldı. İşçiler açtıkları işe iade davasını kazandı ancak şirket kararı temyize götürdü. Dosya istinaf mahkemesinde.
İşçiler ise mahkeme kararının uygulanmasını ve işlerine geri dönmek talebiyle direnişe geçti.
Direnişte 534 günü geride bırakan Cargill işçilerinin, Cargill Genel Merkezi önünde devam eden eylemleri, Tekgıda-İş Başkanlar Kurulu’nun katılımıyla düzenlenen basın açıklamasında mücadelenin büyütüleceği ilan edilerek sonlandırılmıştı. 25 Eylül’de yapılan açıklamayla direnişin Tekgıda-İş’in örgütlü olduğu Pamir Gıda, Dr. Oetker, Coca Cola, Pepsi-Co, Eti, Mondelez ve Nestle gibi büyük işletmelerin genel müdürlükleri önüne taşınacağı belirtilmişti.
Cargill işçileri bu kapsamda 1 Ekim’den itibaren Bursa’daki direniş alanına döndü.
Cargill hakkında
ABD, Minnesota merkezli küresel gıda şirketi Cargill, 1865’te kuruldu. Bugün ABD’nin hasılatı en yüksek şirketi. Gıda, tarım, finans ve endüstriyel ürün sektörlerinde faaliyet gösteriyor.
Cargill Türkiye de faaliyetlerine 1960 yılında yerli ortaklık ile başladı, 1986 yılından itibaren kendi adıyla devam etti. Bugün İstanbul, Bursa, Adana, Ankara, Balıkesir, Kocaeli ve İzmir’de 600’den fazla çalışanı var.
Cargill’in Türkiye’deki faaliyetleri şöyle: Nişasta ve tatlandırıcı üretimi ve satışı; Yenilebilir bitkisel yağ üretimi ve satışı; Oleo-kimyasal ve bio-endüstriyel ürünlerin üretimi ve satışı; Kakao ve çikolata ürünleri satışı; Kıvam verici çözüm ürünlerinin satışı; Hayvan beslenmesine ait premiks, temel karışım ve özel ürünlerin üretim ve satışı.
GDO’lu tohum başta olmak üzere tarımda birçok tartışmalı uygulamaya imza atan gıda tekeli, “dünyanın besin ihtiyacını karşıladıklarını” ileri sürüyor. (AS)