Fotoğraflar: Süleyman Elçin - Antalya/AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Antalya'nın Çıralı sahilindeki carettaların denizle buluşma yolculuğuna turistler de eşlik etti.
Antalya'nın Kemer ilçesinde yumurtalarından çıkan caretta caretta yavrularının denizle buluşma süreçleri başladı. Yavruların zorlu yolculukları sırasında turistler de telefonlarla fotoğraf çekti.
TIKLAYIN - O Deniz Kaplumbağası 150 Yumurtasından Oldu
Bu sabah erken saatlerde görevlilerce açılan iki yuvadan bir caretta caretta yavrusu denizle buluşurken yuvalardan gece saatlerinde toplam 85 yavrunun denize ulaştığı tespit edildi.
Kemer Kaymakamı Hüseyin Karameşe yaptığı açıklamada, yaklaşık iki ay önce 3,5 kilometrelik Çıralı sahilinde ana kaplumbağaların yumurtalarını bırakmaya başladığını belirtti.
Bugün itibariyle sahilde 83 yuvanın bulunduğuna dikkati çeken Karameşe, "Beş yuvada çıkışlar başladı. Bugün iki yuvamızı açtık. Her yuvada yaklaşık 100 civarında yumurta vardı."
İlk yuvadan 35, ikinci yuvadan ise 50 caretta caretta yavrusunun denize ulaştığını belirten Karameşe, bu sene havaların soğuk ve yağmurlu olmasından dolayı yavruların bazılarının öldüğünü söyledi.
Çıralı'da bu yıl 100 yuvanın oluşmasını umut ettiklerini söyleyen Karameşe, "Akşam 21.00'dan sonra sahile hiç kimse çıkmıyor. Carettalar asla rahatsız edilmiyor. Görevlilerimiz de geceden sabah güneş doğana kadar yuvaları tespit ediyor, çıkan yavruları takip ediyor. Yuvalar işaretleniyor, tarihleniyor, zamanı geldiğinde kontrolü yapılıyor" ifadelerini kullandı.
Ulupınar Mahallesi muhtarı Habib Altınkaya da geçen yıla göre bu yıl yuva ve yavru sayısında düşüş olduğunu söyledi. Bu duruma da hava şartlarının neden olduğuna işaret etti. Altınkaya, bu yıl yaptıkları koruma çalışmaları sayesinde Olimpos'ta da 10 yuvanın oluştuğunu, bu yuvalardaki yavruların da ilerleyen dönemde denizle buluşacağını aktardı.
Kaynak:AA
Yapabileceklerimiz, yapmamamız gerekenlerDeniz kaplumbağalarının korunmasına yardımcı olmak için yapabileceklerimizi WWF şöyle sıralıyor:
Dişi deniz kaplumbağaları rahatsız olduklarında yumurtlayamadan denize döner; denize bıraktıkları yumurtalar ise tahrip olur.
Çünkü yavru deniz kaplumbağaları karadan gelen ışıklara yönelip yollarını kaybeder ve denize ulaşamayarak ölür.
Üreme mevsiminde yüzeye yakın yüzen ve hava almak için su üstüne çıkan kaplumbağalar sürat teknelerinden kaçamaz ve parçalanarak ölür.
Bunları sevdiği yiyeceklerden biri olan denizanasına benzeterek yiyen deniz kaplumbağaları boğularak ölür.
Deniz kenarından kara yönünde yaklaşık ilk 50 metreye kadar olan mesafeler içinde deniz kaplumbağaları yuva yapar. Şemsiye, şezlong ve kazma sonucu yuvalar tahrip olurken geceleri bu engellere çarpan kaplumbağalar yuva yapamadan denize döner.
Çocukların oyunu sırasında ya da köpeklerin yuvaları kazması sonucunda, yuvalar ve yavrular zarar görebilir.
Deniz kaplumbağaları rahatsız edilince yuva yapamadan denize döner.
Yavruların kumsalı kendi başlarına geçmesi, kumsalın özelliklerini algılayıp anne olduklarında aynı kumsala geri dönebilmeleri açısından gereklidir. |
(AÖ)