Manisa, Salihli’deki Çapaklı köyünde Ege Biyogaz Elektrik Üretim A.Ş.’nin yapmak istediği Biyogaz Enerji Santrali ve Gübre Üretim Tesisi için 5 parsele acele kamulaştırma kararı verilmesine karşı köylüler yarın basın açıklaması yapacaklarını duyurdu.
Çapaklı köylüleri ile dayanışma çağrısı yapan Manisa’daki sivil toplum kuruluşları ve siyasi partiler, “Halkın vergisi ile halkın topraklarına, şirket yararına el konulması kabul edilemez” dedi.
Köylüler, acele kamulaştırma kararına karşı yarın (30 Eylül) saat 17.00’de Çapaklı köy meydanında bir araya gelecek.
5 parselde acele kamulaştırma
Jandarmanın köylülere uyguladığı şiddetle gündeme gelen biyogaz tesisinin 135 ada, 52, 53, 54, 55 ve 56 parsel numaralı 5 taşınmazında Cumhurbaşkanlığı “acele kamulaştırma” yaptı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 23 Eylül’de yayınlanan kararda, “Ege Biyogaz Enerji Santralinin yapımı amacıyla Manisa ilinde yer alan ve ekli listede bulundukları yer ile ada ve parsel numaraları belirtilen taşınmazları tapuda hazine adına tescil edilmek üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından acele kamulaştırılmasına 2942 sayılı kamulaştırma kanununun 27'inci maddesi gereğince karar verilmiştir" denildi.
Karar yargıya taşınacak
Salihli Çevre Derneği avukatı Seçil Ege Değerli, acele kamulaştırma yapılan alanların mutlak tarım arazisi olduğunu ve yapılan işlemin hem yasanın amacına hem de hukuka aykırı olduğunu açıkladı.
Acele Kamulaştırma adı altında şirket için el konulan tarla ve bahçelerin toplam alanının 106 bin 799 metrekare olduğunu belirten avukat Değerli, kararı yargıya taşıyacaklarını da aktardı.
CHP’li Sındır: Mülkiyet hakkı ihlali
CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır da söz konusu kararı meclis gündemine taşıdı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Sındır, “Köylünün mülkiyet hakkını ihlal ediyorsunuz. Sözde kamu yararı atfederek yandaşlarınıza rant sağlama derdindesiniz” dedi.
Acele kamulaştırma kararının yasaya göre, “yurt savunması ihtiyacına veya aceleliğine göre, Cumhurbaşkanınca karar alınacak hallerde veya özel kanunlarla öngörülen olağanüstü durumlarda” alınabileceğini hatırlatan Sındır, “Ege Biyogaz Enerji Santralinin yapımı için Manisa’nın Salihli İlçesi, Çapaklı Köyü’nde yer alan bazı taşınmazların (köylünün tarlalarının) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından acele kamulaştırılması, kanunda belirtilen hangi maddeye dayanarak gerçekleştirildi” diye sordu.
Sındır, köylünün Anayasa’da güvence altına alınan mülkiyet hakkının ihlal edildiğini söyledi.
“Amaç nedir?”
Sındır, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a şu soruları yöneltti:
* Söz konusu acele kamulaştırmanın amacı nedir?
* Bu acele kamulaştırma kararında “üstün kamu yararı” nedir? Acele Kamulaştırma kararı alınan taşınmaz üzerinde yapılması düşünülen yatırım, bir kamu yatırımı mıdır? Yoksa kamulaştırmanın ruhuna, yasal çerçevesine ve kamusal yarar ilkesine aykırı bir şekilde özel sektöre mi devredilecektir?
* Yapılacak acele kamulaştırmanın, yurt savunması ile veya aciliyet gösteren bir doğal afet vb. durum ile veya özel kanunlarla öngörülen bir başka “özel durum” ile herhangi bir ilgisi var mıdır?
Ne olmuştu?
Ege Biyogaz Firması, 2020’nin başında, Çataklı köyünde 34 bin metrekare alan üzerine inşa etmek istediği biyogaz enerji santrali için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan “ÇED olumlu” raporu aldı.
Avukatlar ve köylüler, Manisa İdare Mahkemesi’nde imar planındaki değişikliğe karşı iptal ve yürütmeyi durdurma talebiyle dava açtı.
TIKLAYIN - "Sadece yerde oturuyorum diye beni üç asker sürükledi"
Hukuki süreç devam ederken, şirketin proje için tarım arazilerinin ortasından yol yapmaya çalışması köylüler tarafından engellendi, söz konusu direnişe orantısız şiddet gösteren jandarma çok sayıda yurttaşı darp ederek gözaltına aldı. (TP)