İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi'nin Halkalı'da Olimpiyat Stadı'nın yanına taşınması tartışmaları gündemde. Rektör Prof. Dr. Mesut Parlak üniversitenin binalarının eski olduğu gerekçesiyle taşınma konusunda ısrarlı.
Türk Tabipler Birliği Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Gençay Gürsoy taşınma tartışmasıyla ilgili bianet'e "İstanbul Üniversitesi Çapa ve Cerrahpaşa Tıp Fakülteleri'nin dar alanlara sıkıştırılması sıkıntı verici. Fakat bu sorunu tıp fakültelerini kent dışına taşıyarak halletmeyi planlamak kolaycı bir yöntem olmanın yanında bir sürü sorunu beraberinde getirecek bir durum" dedi.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Aksaray Şube Başkanı Songül Beydilli de bianet'e yaptığı açıklamada "Kentsel dönüşüm projeleriyle şehir merkezleri yoksullardan ve kamudan temizlenmeye çalışılıyor. Kentsel dönüşüm projeleri sermayenin rant haline getirdiği projeler haline geldi" diye konuştu.
Yüzde 98 ret oyu çıkmıştı...
Bir süredir gündemde olan İstanbul Tıp Fakültesi'nin taşınması, fakültenin genel kurulunda oylanmış ve oylama sonucunda yüzde 98 oranında ret oyu çıkmıştı.
İstanbul Üniversitesi Rektörü Parlak 21 Ağustos'ta yaptığı açıklamada üniversitenin eski olduğunu, binaları ve laboratuvarlarının yaşlandığını söylemişti.
Olası bir depremde iki tıp fakültesi hastanesinin zarar görmesi halinde, sağlık probleminin çözümünün zorlaşacağını vurgulayan Parlak, Başbakan Erdoğan'la Tıp Fakültesi'ni Olimpiyat Stadı'nın yanında bir araziye taşımak için görüştüklerini ve kendilerine 1500 dönümlük yer tahsis edildiğini aktarmıştı.
Gürsoy: Bu kararı yönetimler tek başına alamazlar
"Çapa Tıp Fakültesi'nin Halkalı'ya taşınması projesinin çok eski bir proje olduğunu, tartışmanın seçimlerden hemen sonra gündeme getirildiğini" belirten Gürsoy, "bu kararı yönetimler kendi başlarına alamazlar" dedi.
"Konu üniversitede bulunan öğretim elemanlarına, çalışanlara hatta demokratik kent yönetimlerinde halka açılıp tartışılması gereken bir konu. Hastanenin mevcut yapılarının güçlendirilip korunması gerekir. "
Beydilli ise "devlet depremden sonra kamu binaları için hiçbir güçlendirme çalışması yapmamışken kentsel dönüşüm projesi adı altında böyle bir proje geliştirmesi samimi değil" dedi; İstanbul'un her yerinden gelen halkın, çalışanların böyle bir projenin gerçekleşmesi halinde büyük sıkıntılar yaşayacağını vurguladı.
Çapa Tıp Fakültesi'nin çevresindeki eczaneler de tepkili...
13 yıldır hastane karşısında eczanesi olan Ahmet Şengül "Taşınması yerine binalar güçlendirilebilir. Biz eczaneler olarak da sıkıntı yaşayacağız. Çünkü bizim de ekmeğimizi kazandığımız bir yer burası"dedi.
Altuğ Eczanesi sahibi, "Biz hastanelerden ekmek kazanan insanlarız. Hastanenin taşınması halk ve çalışanlar için ne kadar sıkıntı yaratacaksa bizim içinde o derece sıkıntı yaratacaktır. Fakat bu konu ile ilgili elimizden bir şey gelemez" dedi.
Hasta bakıcı da istemiyor...
İsmini vermemeyi tercih eden bir hasta bakıcı da "Çalışma koşullarımız çok zor. Halen çalışmayan asansörlerimiz var. Hastanede bu anlamda iyileştirme çalışmaları yapılmalı. Binalarda depremden sonra güçlendirmede yapılmadı bunun için hastanenin taşınması iyi olabilir. Ama taşınması yerine binalar güçlendirilip koşullar iyileştirilirse bizim için burada olmak ulaşım açısından çok daha iyi" diye konuştu.
Hasta refekatçısı Derya Durmaz da "merkezi bir yerde olmasına rağmen buraya gelirken bile ulaşım sıkıntısı yaşıyoruz." (ET/NZ)