Yeryüzü Özgürlük Derneği canlı hayvan ithalatındaki vergi indirimini bir basın açıklamasıyla protesto etti. Canlı hayvan ithalatı, nakliyatı sırasında hayvanlara kötü muamele uygulandığı, limanlarda alt alta üst üste, aç susuz ve sağlıksız bir şekilde bekletildiği belirtilen açıklamada yeni uygulamaya dair şu değerlendirmeler yer aldı:
"Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın hayvan ithalatındaki gümrük vergisi oranını yüzde 15'e ve et ithalatındaki referans fiyatı da 5 dolardan 3,5 dolara indirmesiyle Türkiye, yabancı ülkelerdeki hayvan ihracatçıları için bir cennet haline gelmiş durumdadır. 2010 yılında yüzde 135 olarak uygulanan hayvan ithalatındaki vergi oranının, şu günlerde yüzde 15'e indirildiğinin açıklanması ile yurtdışından Türkiye'ye ihraç edilen hayvan sayısının oldukça artması beklenmektedir."
"Endişeliyiz!"
Açıklamada Türkiye'de hayvanlara yönelik, tecavüzden işkenceye kadar akla hayale sığmayacak kötü muamelenin uygulandığı ve bu uygulamaların engellenmesine yönelik yasaların yetersiz kaldığı vurgulandı.
"Bu hak ihlallerinin önlenmesini sağlayacak tarzda tedbirler alınmaz iken 'kasaplık' diye tabir edilen ve binlerce kilometre uzak ülkelere son derece kötü koşullarda taşınan hayvanlar için uygulanan vergi oranının düşürülmesi, doğuracağı sonuçlar açısından derneğimizi son derece endişelendirmektedir."
Yeryüzüne Özgürlük Derneği'nden Burcu Çelik, bianet'e konuyla ilgili bilgi verdi. Çelik bürokratik engellerden dolayı hayvanlarla tıkabasa dolu gemilerin limanlara yanaştırılmadan bir hafta gibi uzun sürelerle deniz ortasında bekletildiğini, Avustralya'dan hayvan taşıyan bir gemide de yangın çıktığını anlattı. Burcu Çelik insanların ucuz et yemeleri uğruna hayvanlara bu denli zulüm dolu bir sürecin reva görülüp görülemeyeceğinin düşünülmesi gerektiğini hatırlattı.
"Tarım Bakanlığı'nı Kınıyoruz!"
Dernek yaptığı açıklamasında; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nı hayvan hakları ihlallerini arttıracak olan vergi indirimi kararından ötürü kınadıklarını belirtirken, bakanlığı derhal hayvan ithalatına son vererek bu zulme ortak olmaktan vazgeçmeye ve yalnızca ithal edilen hayvanların değil, bu ülkede içler acısı koşullarda yaşamaya mahkûm edilen ve hunharca öldürülen tüm "kasaplık" hayvanların haklarını gözetmeye çağırdı. Başta Avustralya hükümetini ve diğer hayvan ihraç eden devletleri de bir an önce canlı hayvan ihracatını yasaklamaya davet etti.
Açıklamaya aralarında Avustralya'dan Animal Liberation Victoria, İngiltere'den Compassion in World Farming, Türkiye'den Tüketiciyi Koruma Derneği, Barınak Gönüllüleri ve Hayvanlara Yaşam Hakkı Derneği, Türkiye Hayvanları Koruma Derneği gibi derneklerin de aralarında bulunduğu 25'e yakın girişim destek verdi.
Diğer destekçi kurum ve girişimlerin isimleri şöyle:
- Akkuyu Nükleer Karşıtı Kolektifi, Buca Engelliler Derneği
- Compassion in Australia, Avustralya
- Demokrat Eğitimciler Sendikası - DES
- Hayvanların Yaşam Haklarını Koruma Derneği - HYHKD
- İnsan Hakları Derneği Elazığ Şubesi
- İnsan Hakları Derneği Urfa Şubesi
- İşkence ve Şiddet Mağdurları için Sosyal Hizmet Rehabilitasyon ve Adaptasyon Merkezi Derneği - SOHRAM-DER
- İzler Derneği
- Kadın Dayanışma Vakfı
- Karadeniz Yazarlar Birliği
- Lambdaistanbul Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Travesti, Transseksüel Dayanışma Derneği
- Live Export Shame, LES - Avustralya
- Mersin Arkeo-Sev Proje Girişimi
- Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi Derneği
- Tüketici Hakları Derneği Muğla Şubesi
- Yaşam Hakkı İnisiyatifi
- Yaşamevi Kadın Dayanışma Derneği
- Yeşiller Partisi Tarım Çalışma Grubu
- Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Sorumluluk Kulübü. (MAF)
Haberin videosu için tıklayınız