16 Nisan'da alınan ve bugün (Pazartesi) tebliğ edilen kararda, aynı yayınla ilgili Malatya Cumhuriyet Savcılığının 9 Haziran 2003'te (Hazırlık No 2003/4760 Sayılı) takipsizlik karar verdiği belirtilerek, işlemde hukuka aykırılık bulunduğuna "oyçokluğuyla" karar verdi.
Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) cezasının uygulamaya sokulması nedeniyle 30 Mart'ta yayına ara veren kanal, cezanın bitmesine 11 gün kala yeniden yayınına başlayabilecek.
Üçüncü girişim sonuç verdi
Avukat Deniz Çakır'ın bu son girişimi, yayın durdurmaya karşılık Ankara 10. İdare Mahkemesi ve Bölge İdare Mahkemesi'nden alınan olumsuz yanıttan sonra başlatıldı.
Ancak Deniz Çakır, iki girişimde sonuç alamayınca, Malatya Valiliği'nin suç duyurusunda bulunması üzerine Malatya Cumhuriyet Savcılığı'nın verdiği takipsizlik kararı ile yayın ilkelerinin ihlal edilmediği yönünde görüş bildiren RTÜK uzmanı Muhittin Bilge ve RTÜK İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanı'nın raporlarını da dosyaya dahil ederek 8 Nisan'da ikinci kez Ankara 10. İdare Mahkemesi'ne başvurdu ve sonuç aldı.
Mahkeme, bu kez "açıkça hukuka aykırı olan ve uygulanması durumunda giderilmesi güç zararlara yol açabilecek nitelikte bulunan dava konusu işlemin yürütülmesinin, 2577 sayılı Yasanın 27/2. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın durdurulmasına karar verildi" dedi. Başkan Şebnem Öztürk, karşı oy hakkını kullandı.
Lisans iptaline yol açabiliyor
22 Mayıs 2003'te, Ankara'da canlı bomba eylemi yapmaya hazırlanırken yanlışlıkla bombaları patlatarak ölen Akkurt'a ilişkin haberde cenazenin toprağa verilmek üzere Malatya'ya getirildiği duyurulmuştu. DHKP/C'nin yasadışı örgüt olarak anıldığı haberin ardından sunucu "Şengül Akkurt'a Allah'tan rahmet, yakınlarına ise başsağlığı diliyoruz" demişti.
RTÜK'e iletilen savunmada, sunucunun programa son verirken sarf ettiği sözlerin, yayın akışında yer almadığı, dil sürçmesi dolayısıyla kişisel bir sorumluluk bulunduğu, zaten bu çalışanın işine aynı gün son verildiği bildirilmişti.
Sadece sunucunun bu son cümlesini esas alan RTÜK, Malatya Emniyet Müdürlüğü'nün isteğine uyarak kanalın "Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne" aykırı yayın yaptığı sonucuna varmıştı.
RTÜK Yasası'na göre, "Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne" aykırı yayından dolayı bir yayın kuruluşunun iki kez cezalandırılması yayın lisansına yol açabiliyor. (EÖ)