Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Irak Şam İslam Devleti’nin Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğunu basması ve görevlileri kaçırmasıyla ilgili New York John F. Kennedy Havalimanı'nda yaptığı açıklamanın ardından ABD'deki programını iptal ederek Türkiye'ye dönmek üzere yola çıktı.
Davutoğlu'nun BM Genel Sekreteri ve ABD Dışişleri Bakanı ile konuyu görüştüğü açıklanırken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da bugün Başbakanlık binasında Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Erdal Öztürk ile bir araya geldi.
Saat 19.00'da ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Necdet Özel Çankaya Köşkü'nde IŞİD zirvesinde biraraya geldi.
Hürriyet'ten Uğur Ergan'ın haberine göre, Türkiye’nin NATO Daimi Temsilcisi Fatih Ceylan, NATO daimi temsilcilerini bilgilendirmek için akşam saatlerinde olağanüstü bir toplantı daveti yaptı. Saat 20.00'da gerçekleşen toplantıda, Ceylan Ankara’dan gelen bilgileri aktararak, Türkiye’nin şu an için NATO’dan askeri boyutta bir talebinin olmadığını, ancak gelişmelere göre yeni bir olağan toplantı davetinin gözardı edilmemesi gerektiğini söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Musul'daki gelişmelerle ilgili, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile telefon görüşmesi yaptı.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki de günlük basın toplantısına ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu arasındaki telefon görüşmesinden bahsederek başladı.
“İki bakanın Musul'da bozulmakta olan güvenlik durumuna ve ve IŞİD terör örgütü mensuplarının Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'na düzenlediği baskına yönelik ortak kaygılarını" dile getirdiklerini belirten Psaki, saldırıyı en güçlü biçimde kınadıklarını söyledi. Psaki, konsolosluk çalışanlarının alıkonulmasına yönelik kaygılarını da dile getirerek, "Türkiye'nin kaçırılan diplomatik personelinin bir an önce serbest bırakılması noktasında Türkiye ve uluslarararası toplumun çağrılarına katılıyoruz" dedi.
"İlk kez olmuyor"
Hürriyet gazetesinin haberine göre, Davutoğlu'nun açıklamalarından satırbaşları şöyle:
“Musul’da son günlerde artan terör tehdidi nedeniyle yaklaşık dört gündür 24 saat Sayın Başbakan ve bizler alarm halindeydik. Çalışmalarımızı sürdürürken faaliyetlerimize rağmen maalesef Irak güvenlik güçleri IŞİD’in ilerlemesi karşısında Musul’u terk etmek zorunda kaldı.”
“Musul Başkonsolosumuz görev bilinciyle çalışmalarını sürdürdü. Biz tahliye talimatı gönderdik ancak çatışmaların artması nedeniyle güvenlik şartları sağlanmadan tahliyesinin getirdiği riskin içeride kalmalarından daha fazla olacağı bilgisi verildi.”
“Musul herhangi bir Irak şehri gibi güvenlik konusunda belli taahhütlerin sağlanması gereken bir şehirdir. Bu Irak devletinin sorumluluğundadır. Önemli olan tüm vatandaşlarımızın salimen ülkeye getirilmesidir.”
“Türkiye ilk defa böyle bir krizle karşılaşmıyor. Daha önce benzer durumlarda vatandaşlarımızı nasıl ülkeye getirdiğimizi herkes biliyor.”
“İlk andan itibaren temaslarımız sürdü. Yakından takip ettik. Gelişmeleri birçok açılardan izledik. Bu takibi şu anda da sürdürüyoruz.”
“Bu tür durumlarda paniğe kapılmadan yol haritası çizmek önemli olandır. Öyle günler vardır ki milletlerin tarihlerinde bazı hususlar bütün kaygıların önüne geçer. Onların buraya salimen gelmesi herhangi bir şekilde bir inisiyatif geliştirmekten daha önemlidir.”
“Şu dakika itibariyle sağlıkları ve güvenliklerinden belli ölçülerde haberdarız. Salimen vatandaşlarımız ve görevlilerimiz döneceklerdir.”
“Bütün taraflar bilsinler ki vatandaşlarımıza herhangi bir şekilde halel gelirse bu karşılıksız kalmaz. Türkiye’nin gücünü ve kudretini kimse test etmeye kalkmasın. Onlara gelebilecek herhangi bir zarar en şiddetli şekilde mukabele görür.”
Yazılı açıklama
Dışişleri Bakanlığı'ndan yazılı açıklama da yapıldı:
"Başta Birleşmiş Milletler ve NATO olmak üzere, uluslararası kuruluşlarda da gerekli girişimler yapılmaktadır. Sayın Bakanımız BM Genel Sekreteri ve ABD Dışişleri Bakanı ile görüşerek durumu ele almıştır."
“IŞİD mensuplarının son birkaç gündür Musul’a karşı başlattıkları saldırı sonucunda başta Batı yakası olmak üzere Musul’un önemli bir bölümünü ele geçirdikleri malumdur. IŞİD mensupları bugün (11 Haziran) sabah saatlerinde de Musul’daki Başkonsolosluğumuz yerleşkesine bir baskın gerçekleştirerek personelimizi Konsolosluk yerleşkesinden çıkarmış şehrin başka bir bölgesine nakletmişlerdir. Olay sırasında yerleşkemizde Başkonsolos dahil 49 personelimiz ve bazı aile fertleri bulunmaktaydı.”
“Diğer taraftan, Musul’un Geyara ilçesindeki elektrik santralinde de 31 vatandaşımız aynı grup tarafından rehin alınmış olup, vatandaşlarımızın serbest bırakılması için çalışmalar devam etmektedir.”
IŞİD ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Türkiye Başkonsolosu ve yanındaki 42 diplomat IŞİD Ninawa tarafından tutuklandı” yazdı. (AS)