Fotoğraf: Tarık Tolunay'ın çizimi
Haberin Kürtçesi için tıklayın
CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, altı yıl önce sosyal medyadan yaptığı paylaşımlar gerekçe gösterilerek hakkında açılan dava nedeniyle bugün hakim karşısına çıktı.
"Cumhurbaşkanına hakaret", "Türkiye Cumhuriyeti devletini alenen aşağılamak", "halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek", "kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret" ve "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla 17 yıl hapis istemiyle yargılanan Kaftancıoğlu'nun duruşması Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi 37. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
Çok sayıda avukat, gazeteci ve izleyici, duruşmaya katılımın yoğun olması ve duruşma salonunun ufaklığı nedeniyle dışarıda kaldı.
Kimlik tespitinin ardından beyanda bulunan Kaftancıoğlu iddianamenin kendisine tebliğinin seçim dönemine denk gelmesi ve bu süreçteki yoğunluğu nedeniyle savunma hazırlayamadığını, bu nedenle savunmasını hazırlamak için süre istediğini belirtti.
Mahkeme Başkanı Akın Gürlek, Kaftancıoğlu'nun bu talebini, kendisine yeterli süre verildiğini belirterek oy birliği ile reddettiklerini söyledi.
Gürlek'in kendisine savunmasının sorulması üzerine Kaftancıoğlu, "Bu süreçte avukatımla dahi görüşemedim. Ek süre istiyorum. Bu süreçte şahsi işlerime zaman ayırmak ayıplı bir iş olurdu" diye konuştu.
Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Ferah Yıldız katılma talepleri olduğunu belirterek 25 Ocak 2015'te suç duyurusunda bulunduklarını ama Savcılık ifadesinin 12 Aralık 2018'de alındığını ve Kaftancıoğlu'nun söz konusu Tweetleri ikrar ettiğini ifade etti.
Kaftancıoğlu'nun avukatlarından Doğuşcan Aydın Aygün reddi hakim taleplerinin olduğunu belirtti.
Kavili salondan çıkartıldı
Aygün'ün talebini sözle kesen Mahkeme Başkanı Gürlek, söz vermeden konuşulmaması uyarısında bulundu. Gürlek'in Aygün'ün duruşmanın huzur ve sükûnetini bozduğunu belirttiği sırada duruşma salonunda kahkahalar yükseldi.
Gürlek sanık müdafii avukatların reddi hakim talebini reddettikten sonra avukat Ömer Kavili araya girip söz almak istedi. Başkan Gürlek bunun üzerine avukat Kavili'nin salondan çıkartılmasına karar verdi.
Kavili bunun üzerine "Üye hakimlere sormadan böyle çıkartıyorsun, Silivri'de de böyle yapıyorsun. Seni hukuka davet ediyorum" dedi ve salondan çıktı.
Bunun üzerine söz alan avukat Zeynel Öztürk "Sözde adil yargılama yapıyorsunuz. Müşteki vekillerine iddia makamı gibi söz verdiniz. Katılma beyanları dışında suçlayıcı ifadelerde de bulundular. Neden bizlerin katılma beyanı olup olmadığını sormadınız? Burada hukuka aykırılık yok mu?" diye tepki gösterdi.
Bir başka müdafi avukat Ergin Özer ise "Gerçeğe ulaşmanın tek yoku adil yargılamadır. Söz hakkı istedik vermediniz. Müvekkilim ifadesini verdikten sonra reddi hakim talebi karara bağlandıktan sonra iddia ve delilimizi öne süreceğiz. Ama siz yetkisiz olarak reddi hakim kararı verdiniz." diye konuştu.
Söz alan avukatları destekleyen diğer müdafi avukatlar ise mahkemenin tarafsızlığına gölge düştüğünü belirterek, heyetin çekilmesi gerektiğini ifade ettiler.
Savunma için süre verildi
Verilen aranın ardından ara kararını açıklayan mahkeme bu sefer süre taleplerini kabul ederek, Kaftancıoğlu'na savunmasını hazırlamak için son kez süre verilmesine ve Kaftancıoğlu'nun yeniden süre talebinde bulunması halinde kendisine süre verilmemesine karar verildi.
Heyetin reddi isteminin geri çevrilmiş olması nedeniyle mahkemenin bu talebi yeniden karara bağlamasına gerek olmadığı açıklandı.
Duruşma 18 Temmuz 2019'a bırakıldı. Aynı tarih ve aynı zamanda Silivri'de Gezi Davası'nın duruşması görülecek. Kaftancıoğlu'nun savunmasını üstlenen avukatlar aynı zamanda Gezi Davası'nda yargılanan hak savunucularının da avukatları.
Adliye önünde Kaftancıoğlu'na destek
Duruşma öncesinde adliye önünde aralarında CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, CHP Grup Sözcüsü Engin Altay, Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, İstanbul Milletvekilleri Ali Şeker ve Sezgin Tanrıkulu, CHP eski Genel Başkanı Altan Öymen, CHP ilçe belediye başkanları, HDP Milletvekili Ahmet Şık, ÖDP Eşbaşkanlar Kurulu üyesi Alper Taş ile çok sayıda partilinin bulunduğu kalabalık bir grup Kaftancıoğlu'na destek için bir araya geldi.
Adliye önünde açıklamalarda bulunan CHP'li Erkek, Sözcü, Cumhuriyet, Gezi, Eren Erdem ve Akademisyenler davasında olduğu gibi bu davanın da toplumu baskı altına alma girişimi olduğunu ifade ederek "İktidar yıllar sonra İstanbul'un kazanılmasında büyük payı olan Kaftancıoğlu'ndan intikam mı almak istiyor?" diye sordu.
Tanrıkulu: Heyet, Demirtaş'a, Önder'e, Fincancı'ya ceza veren heyet
Daha sonra söz alan CHP'li vekil Sezgin Tanrıkulu ise soruşturmanın Kaftancıoğlu'nun İl Başkanı seçildiği tarihten iki gün sonra açıldığını söyleyerek soruşturmanın bir yıl boyunca bekletildiğini ifade etti. Tanrıkulu, bir yıl boyunca bekletilen soruşturmanın 31 Mart seçimlerinden hemen sonra 27 Mayıs tarihinde davaya dönüştürüldüğünü kaydetti.
Tanrıkulu, "Binali Yıldırım seçilmiş olsaydı, bugün burada Kaftancıoğlu'na ceza verilebilirdi" dedi. Tanrıkulu, Kaftancıoğlu'nun yargılandığı 37. Ağır Ceza Mahkemesi heyetine de dikkat çekerek heyetin Selahattin Demirtaş ve Sırrı Süreya Önder'e, barış akademisyenlerine, akademisyen Şebnem Korur Fincancı'ya ceza veren heyet olduğunu belirtti. (HA)