Gazeteci Canan Coşkun atölye programının üçüncü gününde yargılama faaliyetinin aşamalarından bahsederek, soruşturma ve kovuşturma süreçlerini anlattı.
Çağrı kağıdı, sorgulama tutanağı, tanık ifade tutanağı, sevk yazısı, Sulh Ceza Hakimliği sorgu yazısı, iddianame ve takipsizlik kararının neler olduğunu açıklayan Canan Coşkun, adliye muhabirinin soruşturma aşamasına ilişkin bir haberi yazarken yararlanacağı belgeleri gösterdi.
Adliye muhabirinin kovuşturma aşamasına ilişkin bir haberi yazarken yararlanacağı belgeleri de gösteren Coşkun, iddianamenin kabulü kararı, tensip tutanağı, esas hakkındaki mütalaa, gerekçeli karar, onama- bozma kararlarını anlattı.
Duruşma izleniminin önemine değinen Coşkun, “Haberler tutanaktan değil de duruşma anında daha iyi yazılır. Çünkü her şey bazen tutanağa geçmez. Oradaki izlenimler, daha önemlidir. İzlenimsiz haber yalan olur” dedi.
Türk Ceza Kanunu Mevzuatı üzerinden, işlenen çeşitli suçlar için verilecek cezanın kolayca hesaplanma yöntemini de anlattı.
İddianameler üzerinden haber yazma
Coşkun iddianameler üzerinden haber yazmakla ilgili şunları vurguladı:
“İddianameleri arka planıyla, gelişen süreçteki işleyişiyle haberleştirmek ve yazmak gerekir. Dolayısıyla adliye muhabiri bunu A’sıyla B’siyle de vermelidir”
“İddianame okurken savcı hangi taraftan bakıyor, hangi taraftan delil toplamaya çalışmış, bunu da incelemek gerekir. İşin siyasi planını da göz ardı etmemeliyiz”
“Bazen tutanaklarda o kadar uzun cümleler oluyor ki anlamıyorsunuz. Anlamadığınız noktada virgüller arası cümleleri tek tek araştırarak, anlaşılabilir hale getirebiliriz”
“Adliyede yargılamalar herkese açıktır ve genelde yargılamalar salı ve perşembe günleri yapılır. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan davalara girmek biraz zor olabilir ama diğer davalara girebilmek mümkündür, dolayısıyla duruşma izleyebilirsiniz, sizler için deneyim olur”
Atölyenin ikinci oturumunda, tutanaklar üzerinden haber yazma çalışmaları yapıldı. Yapılan çalışmalar üzerinden değerlendirmelerde bulunuldu.(SO)
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in AtölyeBia adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakülteleri gazetecilik, radyo ve televizyon bölümlerinin öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye programları "Gazeteciliğe Giriş, Haber Fotoğrafçılığı, Hak Odaklı Habercilik, Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik, Barış Gazeteciliği, Yargı Haberciliği, Araştırmacı Gazetecilik, Habercilikte Yeni Medya, Gazeteciler için Görselleştirme Araçları, Dijital Güvenlik, Haber Fotoğrafçılığı, Çevre Haberciliği, Çocuk Odaklı Habercilik " gibi konuları kapsayacak. Haziran ayında başlayan program kapsamında Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi, Gazeteciler için Haber Atölyesi, Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, Kürtçe Habercilik ve Çeviri Yapmak Atölyesi, Çevre ve Kent Haberciliği Atölyeleri gerçekleştirildi. Yargı Haberciliği atölyesi 8 Ekim'e kadar devam edecek. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.