Kırlı, Bozcaada'dan sonra üç ayrı noktada daha rüzgar enerjisi üretmek için çalışmaların başladığını, ayrıca on dört başvuru daha olduğunu dile getirdi.
Rüzgar enerjisi için çalışmalar başladı
Elektrik İşleri Etüt İdaresi tarafından yapılan bir araştırmaya göre Çanakkale rüzgar enerjisi potansiyeli bakımından birinci sırada. Çanakkale'yi Çeşme, Bandırma ve Sinop izliyor.
Çanakkale Valisi Kırlı, "Bu nedenle Çanakkale gelecekte rüzgar enerjisi merkezi olabilir. Hatta temiz enerjiye yöneliş devam ederse, akıntı enerjisinin de Çanakkale için gelecek olacağını düşünüyorum." dedi.
Kırlı, Bozcaada'da rüzgar enerjisi üreten tribünlerden sonra değişik şirketlerin Çanakkale merkezinde İntepe beldesinde 30 megawatt ve Karacaören köyü bölgesinde 29,9 megawatt ve Gelibolu'da 14 megawatt gücünde üç rüzgar santralinin kurulması için çalışmalar başladığını aktardı.
"Rüzgar enerjisi çevre kirliliği yaratmaz"
Kırlı, "Ayrıca Gökçeada, Lapseki, Ayvacık ve Ezine ilçelerine rüzgar santrali kurmak için 14 başvuru olduğunu öğrendik. Ancak bu yatırımlar için en büyük sorun belirtilen bölgelerdeki trafo merkezlerinin kapasitesinin yetersiz oluşu. Kapasite artırıldığı taktirde Çanakkale'de rüzgar enerjisiyle ilgili yatırımların sayısı daha da artacaktır" dedi.
Vali Kırlı, Bozcaada'nın 10 megawatt gücündeki 17 tribünle yılda 30 bin kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak üretim yaptığına dikkat çekti.
"Rüzgar enerjisi ise temiz ve çevre kirliliği yaratmayan, doğal güç kaynağı. Çanakkale'de sayıları toplam 4'e çıkacak rüzgar santralleri il genelinin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayabilecek kadar enerji üretecek."
"Devlet desteklese..."
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da, "Çanakkale'nin geniş çaplı bir rüzgar enerjisi projesine ihtiyacı var. Bizimde belediye olarak şehir içi aydınlatmaya yönelik devam eden bir çalışmamız bulunuyor. Fakat bu devletin ön ayak olduğu genel anlamda bir projelendirme olursa, çok faydalı olur" diye konuştu.
Gökhan, Çanakkale'nin rüzgar enerjisi için biçilmiş kaftan olduğunu söyleyip bugüne kadar yapılmamış olmasını büyük bir eksiklik olarak değerlendirdi. (EZÖ/TK)