* Fotoğraf: Anadolu Ajansı.
Sonbahar ve kış mevsimlerinde aşırı kuraklığın yaşandığı Çanakkale, nisan ayında yağış alsa da kentin içme ve kullanma suyu ihtiyacının karşılandığı, 54 milyon 115 bin metreküp kapasiteli Atikhisar Barajı'nda geçen yıl bugünlerde yüzde 100'e yaklaşan doluluk oranı, bu yıl yüzde 52 olarak ölçüldü.
Tarımsal sulamayı besleyen kaynaklardan Ayvacık Barajı'nda doluluk yüzde 70, Bakacak Barajı'nda yüzde 16, Lapseki Bayramdere Barajı'nda yüzde 72, Bayramiç Barajı'nda yüzde 62, Gökçeada Zeytinliköy Barajı'nda yüzde 72, Biga Taşoluk Barajı'nda yüzde 29, Gelibolu Tayfur Barajı'nda yüzde 37, Umurbey Barajı'nda yüzde 65 kaydedildi.
Çanakkale Belediyesi Meclisi, ilkbahar aylarında da beklenen yağışların düşmemesi nedeniyle mart ayı başında duyurduğu kısıtlayıcı tedbirlere yenilerini ekledi.
Hanelere yeni musluk aparatları
Anadolu Ajansı'na konuşan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, evlerdeki musluklardan suyun tazyikli aktığını, buradaki kaybı önlemek için hanelere aparat dağıtmaya başladıklarını söyledi.
Gökhan, belediyenin yeni tedbirlerini şöyle sıraladı:
"Bir dahaki senenin ne olacağını bilmediğimiz ve yaz aylarını sıkıntısız atlatabilmemiz için hep birlikte tedbirli olmamız lazım. Biz yine de tüm olumsuzlukları düşünerek su kullanımı için kısıtlama getirdik. Encümende önemli kararlar aldık.
"Bu süreçte araç ve sokakları yıkamanın dikkatli yapılması gerekiyor. Özellikle de yıkama yapan işyerlerine aylık 20 tondan fazla su verilmemesi konusu var. Limiti aşanlara ceza verilmesi söz konusu.
Damlama suyla sulama
"Biz de belediye olarak özellikle sulamaları, çiçeklerin, park-bahçelerin sulanmasını damlama su ile yapıyoruz. Hatta su ihtiyacı olmayan çiçek türlerinden faydalanacağız. Çalı türü yeşil örtü kullanmayı hedefliyoruz ayrıca dört derin kuyu açtık, hazır vaziyette duruyor. Çok zor durumda kalırsak onlardan faydalanacağız.
"Su hakkı çok önemli bir kavram, onun için hepimiz tasarruflu kullanacağız. Evimizde dikkat edeceğiz. Yıkanırken, elimizi yıkarken, her türlü su kullanımında dikkatli olacağız. Dükkanlarımızın önümüzü süpüreceğiz ama yıkamayacağız. Islak bezle temizlik yapacağız. Araba yıkamacılar ona göre tedbir alacak, belli bir tonajın üstünde su harcamayacaklar."
(TY)