*Taus Makhacheva
7. Çanakkale Bienali "Takımyıldız/Constellation" başlığıyla 19 Eylül 2020'de başlıyor. Küratörlüğünü CABININ (Çanakkale Bienali İnisiyatifi) ve Azra Tüzünoğlu'nun yaptığı bienalde, Agah Uğur Koleksiyonu'ndan eserlerin de dahil olduğu farklı kurgulara sahip, birbiriyle bağlantılı dört ana sergi bulunuyor.
Ayrıca altı aya yayılacak bir takvimde; sergiler, film gösterimleri, Çanakkale'den ilham alan yürüyüş rotaları, ses ve fauna arşivleri ile panel ve atölyelerden oluşan bir program sunulacak. Bienalin bu yılki programı, güncel pandemi koşullarına uyarlanacak bir yapıda hayata geçirilecek.
*Pınar Yoldaş
Antik zamanlardan bugüne, gökyüzündeki yıldızların konumlarının tanımlanmasına yardımcı olagelmiş ve hayali sınırlarla birbirlerinden ayrılmış 'Takımyıldızlar'ı bu sene Eylül ayından itibaren Çanakkale'den görülebilecek. Bu nedenle bu bienalin başlığı da "Takımyıldız/Constellation."
Çanakkale kent merkezinde MAHAL, Korfmann Kütüphanesi, Kırmızı Konak gibi farklı mekânlarla Troya bölgesinde gerçekleşecek sergilerden oluşan "Takımyıldız"da sergilenen eserlerde çizilen bağlantılar olası bir kümelenme sunacak.
CABININ tarafından "Takımyıldız" için kurgulanan "Neye Benziyor?" başlıklı sergi, Mahal'in yanı sıra Çanakkale merkezdeki değişik mekanlara yayılacak. Sergi farklı kuşaklardan uluslararası sanatçıların yanı sıra farklı uzmanların ve Çanakkale'den sanatçıların da katkılarıyla iletişim ile sanatın kesişim alanlarına yoğunlaşıyor.
Sadece kadın sanatçılar
Azra Tüzünoğlu'nun "Hasarlı veya Tahrip edilmiş: Kültür", başlıklı dört bölümden oluşan sergisi, sadece kadın sanatçıların eserlerine yer veriyor. İnsan bedeninin geçiciliği ile kültürel varlıkların kalıcılığı ve aslında tam tersine odaklanan ilk bölüm, 'Tehdit altındaki kültür'e vurgu yapıyor. Serginin "Bildiğimiz Dünya" başlıklı ikinci bölümü ise bildiğimiz dünyanın sonuna işaret ediyor. Serginin "Reklamların Dili" isimli üçüncü bölümü de reklam dilini çalan/dönüştüren sanatçıların çalışmalarına odaklanıyor. Dördüncü ve son bölüm ise Çanakkale içindeki bir dizi hareketi içeriyor.
*Korhan Başaran
Takımyıldız başlıklı bienalin bileşenlerinden biri Agah Uğur Koleksiyonu seçkisi olacak. CABININ'in öneri/daveti ve Azra Tüzünoğlu'nun küratörlüğüyle düzenlenen "Hiç istemeden ama seve seve" başlıklı sergi, Agah Uğur'un "yolculuğun kendisi varmaktan mühimdir" mottosuyla tanımladığı koleksiyonculuk4 birikiminden seçilmiş eserlerle kurgulanıyor.
(AÖ)