Haberin İngilizcesi için tıklayın
Çanakkale’nin Ayvacık İlçesi'nde Gürpınar köyüne yapılmak istenen jeotermal santrallere karşı köylüler nöbet başlattı.
Gülpınar Köyü yakınında zeytinliklerin yanında Pınarkale Enerji şirketi adına Safir Sondaj Hizmetleri adlı firma 10 gün önce jeotermal sondaj çalışması başlattı.
Köylüler, organik zeytincilik yapılan alanda kurulacak jeotermal santrallerin tarıma ve insan sağlığına zarar vereceğini belirterek sondaj yapımına karşı çıkıyor.
"Zeytin yasası çiğneniyor"
Santrale karşı açtıkları dava devam ederken sondaj çalışmasına karşı nöbet başlattılar.
bianet’e konuşan Çanakkale Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı Avukat Ali Furkan Oğuz, "zeytinlik alanların 3 km yakında herhangi bir tesis kurulamaz" hükmünü içeren 3573 Sayılı Zeytincilik Kanunu’na aykırı olduğu gerekçesiyle sondaj projesinin "Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir" kararının yürütmesinin durdurulması için dava açtıklarını belirtti.
“Sondaj zeytinlik alanda yapılıyor. Dava gerekçemizde başka yerlerde yapılan jeotermal santrallerin çevreye ve insan sağlığına yaptığı olumsuz etkilere de dikkat çektik. Sondaj çalışması başlayınca durumun aciliyeti üzerine yeniden başvuru yaptık. Sondaj çalışmaları esnasında zeytin ağaçları da kesilmiş. Mahkemenin bu sondajı durdurması lazım.”
"Göz göre göre müsade etmeyiz"
Gürpınar Köyü Muhtarı Ünal Karagöz ise , “Yanımızdaki Tuzla Köyü’nde jeotermal santralin etkilerini görmüşken göz göre göre kendi köyümüzde buna müsaade edemeyiz” dedi.
“Biz burada organik zeytin ve zeytinyağı üretiyoruz. Biz Zeytin Yasası nedeniyle ağaçların yanına bir kulübe yapamazken onlar bu yasayı çiğniyor. Dört kilometre yanımızdaki Tuzla köyünde iki jeotermal santral var, sondaj çalışmaları da devam ediyor. Orada gördüğümüz sondaj ve santralin işleyişi esnasında oluşan atıklar, yayılan gazlar çevreyi kirletiyor, insan sağlını tehdit ediyor. Yanı başımızda bunları görürken göz göre göre köyümüzde de aynısının olmasına izin veremeyiz. Biz davamızı açtık ancak sondaj çalışması başlayınca geç kalmamak için vatandaşlar 5-6 gündür nöbet tutuyor. Dün sondajı durdurduk ancak bugün yeniden başlamış.”
Pınarkale Enerji şirketi yaptığı açıklamada sondaj yapılan alanın zeytinlik değil, uçurum olduğunu, tüm işlemlerin yasal olduğunu, eylemleri köylülerin değil yazlıkçıların yaptığını iddia etti. (NV)
Fotoğraflar: Burak Gezen - Çanakkale/DHA