Çanakkale Yenice'de 65 köy muhtarı, Yenice Çırpılar Termik Santrali projesinin iptali için harekete geçerek itiraz dilekçesi sundu.
Çanakkale Tarım Platformu’ndan İlhan Pirinççiler, Türkiye’de ilk kez üstelik böyle bir korku ortamında muhtarların yüzde 90’ının imza atmasının halkı temsil etmesi açısından çok önemli olduğunu ve diğer bölgelere de örnek olacağını söyledi.
Taşzemin İnşaat Madencilğin Yenice İlçesine bağlı Çırpılar Köyü'nde, kurmak istediği santralin toplam kurulu gücü 200 megavat olacak, yılda 2,6 milyon kömür tüketecek ve 90 adet futbol sahası büyüklüğünde bir alan 465 bin ton külün depolanması için kullanılacak.
Kapya biberinin geldiği ova
Agonya Ovasındaki 75 köy muhtarının 65’inin imzaladığı itiraz dilekçesinde projenin Türkiye’nin en önemli ve en değerli orman varlıklarından olan Kazdağları’na önemli çevresel zararlar vereceği belirtildi.
Dilekçeye göre, santral Kaz Dağları'ndan doğan ve Agonya Ovası'nın bitkisine, hayvanına, insanına bereket dağıtan, akabinde Gönen Barajı'na dökülüp Bandırma Halkına içme suyu olan Yenice – Gönen Çayı'nın 1-2 km yanına yapılmak isteniyor.
Bölgede yaklaşık 25.000 kişi yaşıyor, 60 bin dönüm arazide tarım ve hayvancılık yapılıyor.
Agonya Ovası'nda dünyaya ün salan, adını Yenice'nin Kırmızı Biberi diye tanıtan Kapya Biber yetişiyor, közlenip Amerika ve Avrupa'ya yerli ve yabancı firmalar tarafından ihraç ediliyor.
Dilekçede, proje için belirlenen alanın, bölgede daha önce önemli kamu kaynakları harcanarak yapılan tarımsal sulama göletlerine kuş uçuşu en yakın üç, en uzak 15 km uzaklıkta olduğu ifade edilerek, projenin, göletlerin kirlenmesine ve yapılan yatırımların ölmesine sebep olacağı ifade edildi.
Muhtarların itirazı toplantı erteletti
Dilekçeler Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Orman ve Su işleri Bakanlığı ile Çanakkale Valiliği ve Yenice Kaymakamlığı’na sunuldu.
Bunun üzerine 3 Şubat 2016’da Ankara’da santralin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu için yapılması planlanan İnceleme Değerlendirme Komisyonu Toplantısı Bakanlık tarafından resmi bir gerekçe gösterilmeden ileri bir tarihe ertelendi.
Termik santrallere karşı mücadele eden Çanakkale Tarım Platformu’ndan İlhan Pirinççiler, muhtarların itirazı sayesinde Ankara’da toplantının ertelendiğine dikkat çekti.
Pirinççiler, kömür yatırımlarının artık tüm dünya tarafından başta iklim değişikliği ve sağlık etkileri yüzünden artık istenmeyen yatırımlar olduğunu ve sadece 2015 yılında ABD’de iflas eden 49 kömür şirketi olduğunu da hatırlattı.
Çanakkale’de 18 termik santral kurulmak isteniyor. (NV/HK)
Kapya biber hakkındaTürkiye 2013 verilerine göre dünya biber üretiminin yüzde 6,9'unu karşılıyor. Toplam üretim 2 milyon 160 bin ton civarında. Çanakkale İl tarım Müdürlüğü'nün 2013 verilerine göre Çanakkale’nin salçalık kapya biber üretiminde Türkiye üretiminin yüzde 15’ini karşılıyor. Kapya biber tarımı Yenice ilçesinde 25 bin hektar alanda yapılıyor. Çanakkale tarımının diğer önemli ürünü domates. Türkiye domates üretiminin yaklaşık yüzde 5.7'sini karşılıyor. |