Çanakkale boğazına yapılacağı iddia edilen köprüye hem kentte bulunan mmimarlar hem de halkın karşı çıktığını belirten Ömercioğlu konunun her seçim döneminde gündeme geldiğini sonra da unutulduğunu söyledi.
23 yıldır gündemde
Köprü projesi ilk olarak 23 yıl önce "Umut Köprüsü" adıyla gündeme geldi. Uzun yıllar tartışıldıktan sonra rafa kaldırılan proje daha sonra, 1994'te yeniden hatırlandı. 1996'da yapılan köprü ihalesine, 18 yabancı firma katıldı. İhaleyi kazanan firma, projenin karlı olmadığını düşünerek çekildi.
Yıllar sonra 3. kez gündeme gelen Çanakkale boğaz geçişi projesi, yeniden görüşülmeye başlandı. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak çalışmalar doğrultusunda, Çevre ve Orman Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ile ilgili kuruluşların görüş ve önerileri alındıktan sonra hazırlanacak proje, Çanakkale'deki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve uzmanlar arasında görüş ayrılığı yarattı.
Çanakkale İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Sabahattin Doğancı Çanakkale'ye bir boğaz geçişinin şart olduğunu ancak, bunun köprü yerine farklı bir projeyle hayata geçirilmesini istediklerini belirtti.
Çanakkale'de her köprü projesi gündeme geldiğinde, bölgedeki arsa fiyatlarının beşe katlandığını ifade eden Doğancı, son projede köprünün yapılacağı yerin açıklanmasıyla, o civardaki arsa fiyatlarının yeniden artacağını savundu.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi ve Çanakkale Bölge Koruma Kurulu Başkanı Mimar Prof. Dr. Ülkü Altınoluk ise İstanbul'un yükünü azaltmak için Çanakkale'ye köprü yapılmaması gerektiğini söyledi.
Altınoluk, Çanakkale'nin kültür, tarih ve sanat kenti olduğunu, köprü yapımının çevre koşulları göz önünde bulundurulduğunda, tam anlamıyla kıyım ve tahribat olacağını öne sürdü.(EÜ)