* Fotoğraflar: Anadolu Ajansı.
Çanakkale Boğazı yoğun sis nedeniyle bu sabah saatlerinden itibaren çift yönlü olarak transit gemi geçişlerine kapatıldı.
Çanakkale Boğazı Gemi Trafik Hizmetleri Müdürlüğü tarafından kuzey ve güneyden Boğaz'a girecek olan gemilerin kaptanları telsizle uyarıldı ve boğazın çift yönlü transit gemi geçişlerine kapatıldığı duyuruldu.
Sisin etkisini kaybetmesinin ardından gemi trafiğinin normale döneceği belirtildi.
Öte yandan, Lapseki ile Gelibolu ilçeleri arasındaki feribot seferleri de aynı nedenle geçici olarak durduruldu. Diğer hatlarda aksama bulunmuyor.
Yerel feribot seferleri ise sürdürülüyor.
Sis nedir, neden gerçekleşir?
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün tanımına göre sis, yatay görüş mesafesini 1 kilometrenin altına düşüren meteorolojik bir olay.
Sis gri renkli, tabanı görece tekdüze ve yayılmış bir bulut tabakası yani Stratus bulutunun yerde veya yere yakın seviyede oluşması olarak da bilinir. Yerle temas eden hava içindeki su buharının yoğuşması veya donarak kristalleşmesi sonucu ortaya çıkan çok küçük su damlacıkları veya buz kristallerinden meydana gelir.
Sis içinde çisenti biçiminde çok hafif yağış olabilir.
Zirai açıdan faydalı bir hava olayı olan sis; gündüz sıcaklığının ani artışlarını da önler.
Sisin sağlığa olumsuz etkisi var mı?
Temel olarak sisin meydana gelmesi, kent sisinin oluşumunda partiküllerin etkisi dolayısıyla havanın kalitesini olumsuz yönde etkileyen süreç oluşturuyor. Sisli günlerde atmosfer kirliliğe daha duyarlı hale geliyor ve kirli hava alt katmana hapsolabiliyor.
Meteorolojik olarak oluşan sisli günlerde sanayi bacalarından çıkan dumanların en alt seviyeye indirilmesi gerekiyor. Şehir sisi hava kirliliği ile oluşmuş değilse, sisi solumanın özellikle olumsuz bir yanı olduğuna dair bir bilgi henüz yok.
(TY)