Sabah saatlerinde başlayan şiddetli yağışla birlikte Alibeyköy, Esenler, Eyüp ve Küçükçekmece'de sel etkili oldu.
Debileri yükselen Alibeyköy ve Çinçin derelerinin taşması sonucu, Karadolap Mahallesi, Alibeyköy merkez, Esenler, Güngören ve Küçükçekmece'de aralarında ilköğretim okulu, cami ve polis karakolunun da bulunduğu çok sayıda işyeri ve evi su bastı.
Alibeyköy'de cadde ve sokaklardaki su seviyelerinin yer yer 2 metreyi bulması üzerine birçok vatandaş binalarda mahsur kaldı. Baskınlar sırasında park halinde bulunan bazı araçlar suya kapılarak sürüklendi.
Hasar tespiti için komite
Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yağıştan kaynaklanan hasar tespiti için acil bir komite oluşturduklarını belirterek, "Problemleri tespit ettikten sonra değerlendirme yapılacak" dedi.
Topbaş, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile birlikte yaptığı ortak basın açıklamasında, su baskını yaşanan yerlerdeki sıkıntıları telafi etmeye çalıştıklarını söyledi. Bütün memnuniyetlerinin can kaybı yaşanmaması olduğunu vurgulayan Topbaş, "Bütün vatandaşlarımıza geçmiş olsun. Olan sadece mal kaybıdır. Bu konuyla ilgili valimizle de görüştüm. Hasar tespiti için acil bir komite oluşturuyoruz. Buradaki vatandaşlarımızın problemlerini tespit ettikten sonra değerlendirme yapılacak" dedi ve ekledi:
"Şu anda evleri hasar görmüş vatandaşların barınma ihtiyacını karşılayacak yerlerimizi hazırladık. 5 bin 50 kumanya gönderdik. Bu problemler umarım bundan sonra yaşanmaz. Tabii çarpık yapılaşmanın getirdiği sıkıntıları hepimiz biliyoruz. Vatandaşları da razı ederek, onları üzmeden daha doğru bir yaşamı kendilerine hazırlayacağız."
Topbaş, NTV'ye yaptığı açıklamada da helikopterle yaptığı incelemelerde sel baskınına uğrayan bölgelerde suların büyük ölçüde çekildiğini belirterek "Arkadaşlarıma bu yağışlardan etkilenen belirlenerek haritalarının çıkarılması talimatını verdim. Yanlış yerde yapılan yapıların problem çıkardığını biliyoruz. belli ölçüde bir istimlak yapılarak sorunlu yerlerdeki vatandaşların daha sağlıklı bölgeye taşınması çalışması yapılacak. İstanbul genelinde vadiler dere yatakları problemli." dedi.
NTV muhabirinin sorularını yanıtlayan İstanbul Valisi Muammer Güler ise her yağmur yağdığında sorun yaşanan bölgelerle ilgili kalıcı çözümler üretileceğini söyledi.
Güler "Edindiğimiz bilgiye göre 3 okul ve bir sağlık ocağı ve 200'e yakın bina etkilendi bu afetten. Kamulaştırma da dahil, bu bölgelerde yaşayan insanları rahatlatacak, çalışma yapmalıyız" dedi.
86 kişi mahsur kaldı
Suların çekilmeye başlamasıyla birlikte yağışın etkili olduğu bölgelerdeki binalarda mahsur kalan 86 kişi AKOM, sivil savunma, polis ve ilçe belediyeleri ekiplerinin çalışmalarıyla kurtarıldı.
Öğle saatlerinde yağışın durması ve suların çekilmeye başlamasından sonra su baskınlarının boyutu da ortaya çıktı. Özellikle Alibeyköy'de caddelerde bulunan birçok ev ve işyeri, su baskınlarından büyük zarar gördü.
Su baskını kaldırım taşlarını yerinden çıkarırken birçok yolun da bozulmasına, asfaltın sökülmesine neden oldu.
3 caddede, 100 işyerinde hasar
Su baskınından ötürü sadece Alibeyköy Atatürk, Galeri ve Sevinç caddelerindeki yaklaşık 100 işyerinde, büyük çapta maddi hasar meydana geldi. Evlerin çatılarında mahsur kalanlar iş makineleri ve bölgeye getirilen şişme botlu dalgıçlar tarafından kurtarıldı.
Çinçin deresi
AKOM'dan yapılan açıklamada da Esenler'de taşan Çinçin Deresi'nden kaynaklanan problemin öğle saatlerinde tamamen bittiği ve bölgede mahsur kalan 40 kişinin kurtarıldığı bildirildi.
Bayrampaşa'da yolu su basması nedeniyle araçlarda mahsur kalan 21 kişinin yanı sıra Bağcılar Oto Center'da 25 kişi, ekiplerce kurtarıldı.
Çinçin Deresi'nin taşmasından Bağcılar'daki Oto Center da etkilendi. Özellikle zemin katlarda bulunan dükkanları su basması sonucu, işyerlerinde ve bina önlerinde park halinde bulunan birçok araç sular altında kalarak zarar gördü.
Mesai bugün de erken sona erdi
Muammer Güler'in dün verdiği talimat uyarınca resmi dairelerde mesai bugün de erken sona erdi. Vali Güler'in dün "kentteki yağış dolayısıyla resmi dairelerde mesainin saat 15.30'da bitirilmesi, bugün de gerek duyulduğunda aynı uygulamanın yapılması" talimatı dolayısıyla resmi daireler mesailerini erken bitirdiler. Söz konusu talimat uyarınca, kritik bölümlerde görev yapan personel haricindeki memurların mesaisi saat 15.30'da sona erdi.
Yağış Perşembe'ye kadar sürecek
Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Adnan Ünal, İstanbul'da halen etkili olan sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışın, bugün ve yarın da aralıklarla süreceğini, perşembe gününden itibaren bölgeyi terk edeceğinin tahmin edildiğini bildirdi.
Ünal, "İstanbul'da yine yağış devam ediyor. 2 günde 60 kilogram ve üzeri yağış bekliyorduk. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün dışındaki bazı kurumlar maalesef kamuoyuna yansıyan felaket ifadelerini kullandılar. 1 yılda yağacak yağış İstanbul'a 1 saatte ya da 1 günde düşseydi, inanın ki Nuh Tufanı olurdu" dedi.
Yağışların bugün ve yarın da Marmara'nın doğusu ile batı Karadeniz'de yer yer etkili olmak üzere Türkiye'nin kuzey ve iç kesimlerinde devam edeceğine işaret eden Ünal, şunları söyledi:
"Yağışlı hava perşembe ve cuma günü Marmara'nın doğusu, Karadeniz ile Doğu Anadolu'nun kuzey doğusunda etkili olduktan sonra hafta sonu yurdu terk edecek. İstanbul'da halen etkili olan sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların, bugün ve yarın da aralıklarla süreceği ve perşembe gününden itibaren bölgeyi terk edeceği tahmin ediliyor. Marmara'nın doğusu ve batı Karadeniz'de beklenen etkili ve sürekli sağanak yağışların oluşturacağı olumsuz şartlara karşı, vatandaşların ve ilgililerin tedbirli olmaları gerekmektedir."
Son 24 saat içerisinde metrekarede kaydedilen yağış miktarları Yalova 55, Kumköy 52, Zonguldak 47, Cengiztopel 41, Sarıyer ve Şile 40, Bartın 35, Gölcük 31, Kütahya 21, Düzce 14, Adapazarı, Sabiha Gökçen ve Göztepe 12, Karabük 11, Ankara 7, Afyon 6 kilogram olarak ölçüldü.