Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan’ın oğlu, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Can Gürkan savcılık sorgusunun ardından denetimli serbestlik talebiyle mahkemeye sevk edildi.
Manisa'nın Soma ilçesindeki iş cinayetiyle ilgili soruşturmada, Gürkan ile birlikte gözaltına alınan ve Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner’e ifade veren beş kişi hakkında ise tutuklama istendi.
Beş kişi de daha önce tutuklanmıştı.
"Zamanı gelince konuşacağız"
Gazetelerdeki haberlere göre, Gürkan savcılıktaki sorgusunda, kendisinin ve şirketinin herhangi bir ihmalinin olmadığını, olayın bir kaza olduğunu söyledi.
Gürkan adliyeye getirilişi sırasında da "Zamanı gelince konuşacağız" dedi.
“Gaz ölçümlerinden” bahsettiler
Al Jazeera’den Turaç Top’un haberine göre, Soma’daki iş cinayetinin ardından tutuklanan beş kişi, sorguda “gaz ölçümlerinden” bahsetti.
Kimi bunun kendi sorumluluğunda olmadığını kimi de ölçümlerin normal olduğunu iddia etti.
Erdoğan: Gaz oranı aynıydı
Şüphelilerden Yalçın Erdoğan, emniyet vardiya mühendisi olarak görev yaptığını söyledi:
“Görevim gereği vardiya sırasında ocak içerisindeki gaz oranını tespit ediyorum. Bu olaydan önce, daha önce de ocak içerisinde görevim gereği yapmış olduğum gaz ölçümlerinde olması gerekenden farklı bir gaz oranı ölçmedim.”
Ersoy: Benim sorumluluğum yok
Şüphelilerden teknik nezaretçi Ertan Ersoy ise madende ortaya çıkan fiziki aksaklıkları tutanak halinde işlediğini söyledi ve söz konusu gaz ölçümlerinde yapılması gerekenlerin kendi sorumluluğunda olmadığını açıkladı:
“Madendeki gaz ölçüm sensörlerinin olması gerekenden yüksek ölçüm yaptığında bu durumdan sorumlu olan ekip iş sağlığı güvenliği ekibidir. Benim gaz ölçümüne ilişkin herhangi bir sorumluluğum yoktur.”
Uyarıya rağmen önlem alınmadı
Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında maden işletmesinin geriye dönük bir yıllık işlemleri dâhil tüm bilgi ve belgelerine el konuldu.
El konulan şirket bilgisayar kayıtları, kaza günü ile kazadan iki gün önce gaz sensörlerinin uyarı vermesine rağmen önlem alınmadığını ortaya çıkardı.
Bu iki uyarıda da karbonmonoksit seviyesinin yüzde 50’nin üzerine çıktığı tespit edildi.
Bu, yangının küçük çapta da olsa başladığını ya da başlamasına uygun ortamın oluştuğu anlamına geliyor.
Bu uyarılara rağmen hiçbir önlem alınmadan madende çalışma sürdürüldü. Üstelik karbonmonoksit miktarının deftere işlenmediği ve işletme müdürü tarafından da imzalanmadığı belirlendi.
Çelik: Benim kusurum yok
İşletme Müdürü Akın Çelik, psikolojik olarak ifade verecek durumda olmadığını belirtip şunları söyledi:
“Maden içerisindeki gaz değişimine ilişkin ölçümleri yapan sensörler ve bu sensörlerin ölçümlerini takip eden görevliler bulunmaktadır. Herhangi bir gaz değişimi olduğunda bu hususta görevli personele bilgi verilmektedir. Bu durum görevli personelce değerlendirilir ve yapılması gereken işlem yapılır.”
“Olayda herhangi bir kusurum olduğunu düşünmüyorum. Ayrıca müdürü olduğum işletme sürekli olarak hem özel hem de kamu denetçileri tarafından denetlenmektedir. İş sağlığı güvenliği sistemi işletmemizde mevcuttur. Herhangi bir eksiklik bulunmamıştır. Olayın neden kaynaklandığını biz de tespit edemedik.”
“Kömür kızışması doğal bir olaydır, kendiliğinden gerçekleşir. Sebebini ben de bilmiyorum. Bilirkişi raporlarıyla gerçek ortaya çıkacaktır. Çalıştığım süre boyunca söz konusu maden ocağında herhangi bir anormallik görmedim. Görseydim de, özellikle olay günü hiç kimseyi ocağa sokmazdım.” (AS)
* Fotoğraf: Soner Övümlü / AA