Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün MİT TIR’ları haberi nedeniyle yargılanmasına bugün başlandı.
Savcının talebi üzerine duruşmanın kapalı görülmesine karar verildi. Duruşmayı izlemeye gelenler salonu terketmiyor, kararı protesto ediyor.
Çağlayan Adliyesi'ndeki İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmayı Türkiye ve yurtdışından birçok gözlemci takip ediyor.
CHP vekilleri Ali Haydar Hakverdi, İlhan Cihaner, Sezgin Tanrıkulu ve Musa Çam, HDP vekilleri Filiz Kerestecioğlu, Hasip Kaplan, Meral Danış Beştaş ve Garo Paylan, İngiltere İstanbul Başkonsolosu Leigh Turner, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EJF), Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Pen International ve çok sayıda gazeteci gözlemciler arasında yer alıyor.
Ayrıca 100'den fazla yazar, bugün Guardian gazetesinde yayınlanan ve Başbakan Davutoğlu'na hitaben yazılan açık mektupta davanın düşürülmesi ve ifade özgürlüğüne dönük ihlallere son verilmesi talep etti.
Dündar ve Gül’e desteğe gelenler oldukça kalabalık. Gözlemciler duruşma salonuna girmekte zorlandı.
Gül ve Dündar hakkında hazırlanan iddianamede her bir suçlama için ayrı ayrı bir kez ağırlaştırılmış müebbet, bir kez müebbet ve 30 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Bu sırada duruşmadan iki gün önce, duruşma savcısı değiştirildi.
Savcı, kapalı duruşma istedi
Davaya yeni atanan savcı Evliya Çalışkan, duruşmanın kapalı görülmesini talep etti.
Dündar ve Gül’ün avukatlarından Tora Pekin, savcının bu talebi üzerine “Aleni yargılama dışarıdan mesnetsiz saldırılar karşısında elimizdeki tek güvencedir” dedi. Gizli kalması talep edilen delillerin dosyada olmadığını belirtti.
Davanın aleni görülmesinin adil yargılanmanın temeli olduğunu yineleyen avukat Pekin “AİHM kararında, aleni yargılamanın tarafları gizli adalet dağıtımından korur, mahkemeye güvenin sürmesini sağlar” dedi.
Anayasa Mahkemesi’nin de benzer kararı olduğu hatırlatan Pekin, “Ceza davalarının aleni olması silahların eşitliği ve savunma hakkının temelini oluşturur” diye konuştu.
Davada şikayetçi olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatı ise “Kapalı celse konusunda takdir mahkemenizindir” dedi.
Savcı ayrıca davaya Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MİT’in de müdahil olmasını istedi. Avukat Ergin Cinmen Erdoğan’ın müdahilliğinin yargının bağımsızlığını da zedeleyeceğini ifade etti.
Mahkeme ara karar için duruşmaya ara verdi. Aranın ardından duruşmanın kapalı görüleceği açıklandı.
MİT ve Erdoğan'ın müdahilliği kabul edildi
Mahkeme, savcının Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MİT'in de davaya müdahil olma talebini "zarar görme ihtimali olabileceği" gerekçesiyle kabul etti. (ÇT)