* Fotoğraf: TİP.
Türkiye İşçi Partisi (TİP), Hatay milletvekili seçilmesine rağmen tutuklu bulunduğu Silivri (Marmara) Cezaevi'nden tahliye edilmeyen Can Atalay için Adalet Bakanlığı'nın Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) olumsuz görüş göndermesiyle ilgili bugün yazılı bir açıklama yayımladı.
Adalet Bakanlığı, Yargıtay'ın ret kararının yerinde olduğunu savunmuş ve AYM'nin konuyla ilgili geçmişte verdiği kararlara da katılmadığını ifade etmişti.
TİP'in Hatay milletvekili Atalay ile ilgili açıklaması şöyle:
"14 Mayıs 2023 tarihinde TİP Hatay Milletvekili seçilerek mazbatasını alan Can Atalay, milletvekili olarak 102 gündür esir tutulmakta. Yargıtay tarafından tahliye talebinin redddedilmesi üzerine Anayasa Mahkemesine yapılan bireysel başvuruyla ilgili olarak Adalet Bakanlığı'nın görüşü dosyaya sunuldu.
"Adalet Bakanlığı görüş yazısında anayasal ve uluslararası düzenlemelerini savunmak yerine siyasi iktidarın tezlerini yinelemeyi tercih etmiş durumda. Bakanlık, Anayasa Mahkemesi'nin yerleşik içtihatlarıyla kavga ederek yargısal bir kuruma kararlarını değiştirmesi yönünde telkinde bulunarak yargıyı bir kez daha baskılamaya çalışmakta.
Yargıyı baskılamak
"Anayasanın ilgili maddelerinin ve Anayasa Mahkemesi içtihatlarının yok sayıldığı Bakanlık yazısının bizatihi kendisi yok hükmündedir. Anayasa Mahkemesi, Bakanlık aracılığıyla siyasi iktidarın kendisi üzerinde kurmaya çalıştığı baskıya boyun eğmemeli, bugüne kadar oluşturduğu emsal niteliğindeki kararların arkasında durarak hukukun gereğini yerine getirmelidir.
"102 gündür keyfi şekilde sürdürülen esaret Can Atalay'ın özgürlüğünden yoksun bırakılması kadar Hatay halkının iradesinin gasp edilmesi ve Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) siyasi faaliyetlerinin de engellenmesi niteliğindedir. Anayasa Mahkemesi'ne çağrımız, Can Atalay ile ilgili yapılan başvurunun derhal gündeme alınarak Anayasal ihlalin sonlandırılması ve tahliyesinin sağlanmasıdır."
Can Atalay neden görevine başlayamadı?
Gezi Davası kapsamında aldığı 18 yıl hapis cezası nedeniyle Silivri Cezaevi'nde tutulan Atalay'ın mazbatası, 25 Mayıs tarihinde arkadaşları tarafından alındı ve hemen ardından tahliyesi için Yargıtay'a başvuruda bulunuldu.
Yapılan başvuruya rağmen TİP Milletvekili Can Atalay tahliye edilmezken, Atalay'ın hukuksuz şekilde cezaevinde alıkonulmasına muhalefet partisi temsilcileri, barolar ve demokratik kitle örgütleri tepki göstermeye devam ediyor.
* TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın bianet'e yazdığı kent ve hukuk yazılarına buradan ulaşabilirsiniz.
(TY)