Fotoğraf: TİP
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, yeni kabinenin Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a TİP’ten Hatay milletvekili seçilen Can Atalay’ın neden hala cezaevinde tutulduğunu sordu.
14 Mayıs’ta yapılan Milletvekilliği Genel Seçimi’nin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) 28. döneminde görev alacak isimler Genel Kurul'da yemin ederek görevine başlarken, TİP’ten Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay tahliye edilmediği için görevine başlayamayan tek milletvekili oldu.
“Yargıtay Başsavcılığı suç işliyor”
TİP Sözcüsü Sera Kadıgil, önergesinde, mazbatasını almasına ve TBMM’ye kaydının yapılmasına rağmen Atalay’ın hukuksuz ve keyfi bir süreç işletilerek cezaevinde alıkonulduğunu belirtti.
Kadıgil, önergesinde “Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı açıkça hukuka karşı hile yapıyor ve suç işliyor. Can Atalay, Gezi Direnişi’nin intikamını almak için siyasi rehine olarak tutuluyor” dedi.
Anayasa’nın 83. maddesini hatırlattı
Önergesinde Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay Ceza Genel Kurulu emsal kararlarını hatırlatarak Anayasa’nın “yasama dokunulmazlığı”, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkını ve milletvekilinin milleti temsil etme görevinin altını çizdi:
“Anayasa’nın 83. maddesine göre, tutuklamanın koşulları ortadan kalkmış ve tutuklama kararıyla elde edilebilecek bir hukuki yarar kalmamıştır. Seçilmiş milletvekili olan Can Atalay hakkında Anayasanın 83. maddesi dikkate alınarak; artık milletvekili olan kişi hakkında Anayasa'nın 19. maddesinde düzenlenen kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edilmemesi gerekir.
Öte yandan, yargının Anayasa’yı ihlal etmesi nedeniyle Hatay Milletvekili Can Atalay, Anayasa’nın 80’inci maddesinde kendisine verilen bütün milleti temsil etme görevini yapmaktan alıkonuluyor.”
Dilekçeye yanıt verilmedi
Önergede, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan şu soruların yanıtını istedi:
- Can Atalay seçilmiş bir milletvekili olmasına rağmen TBMM’de görevine neden başlamamıştır?
- Can Atalay’ın tahliye talebini hangi hükme dayanarak değerlendirilmemektedir?
- Hukuk devleti ilkesine ve milletin iradesine karşı yargı yetkisini açıkça kötüye kullanan yargıçlar hakkında herhangi bir soruşturma başlatılacak mıdır?
- Başvuru dilekçesi ve dosya 25 Mayıs 2023 tarihinden beri Yargıtay Savcılığı’nda bekliyor olmasına karşın ilgili daireye sevkinin yapılmamasının nedeni nedir? CMK’nın madde 105 hükmü uyarınca 3 gün içinde karar vermesi zorunluyken savcılığın bu sarih maddeden kaçınmak için dosyayı bekletmesi hukuka karşı hile değil midir?
TIKLAYIN - “Can Atalay derhal tahliye edilmeli”
TIKLAYIN - Can Atalay’ın avukatı: Tahliye edilmediği her bir gün Anayasa’nın ihlali demek
(AS)