Girişinde kırmızı boyayla "3 Nolu G.Evi" yazan, Antalya'nın 42 yıllık genelevi bugün kapatıldı. Antalya'nın Kepez İlçesi Kuzeyyaka Mahallesi'nde bulunan 3 Nolu'nun 2009 yılına kadar çevreyle ilgili büyük bir problemi olmamıştı.
Ancak 2009 yılında genelevin 10 metre uzağında Hz. Hamza Camii'nin inşaatı başladı; koşullar değişti. Caminin yapımı 2010'da tamamlandı, ibadete açıldı. Ama mahalleliler, "Namazımız kabul olmaz" diyerek başka camilere gitmeye başladı.
Hz. Hamza Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkan Yardımcısı Mikail Güney, caminin inşatı sırasında, "Yarın birilerinin başlatacağı ufacık bir provokasyon çok büyük olaylara neden olur. O zaman biz bu insanların önüne geçemeyiz" demişti.
Mahallenin muhtarı Binali Güney ise genelevin kaldırılması için mahalle genelinde başlatılan imza kampanyası yürürken, "Belediye Başkanı genelevi kaldırma sözü verdi, bir yıldır bekliyoruz" şeklinde konuşmuştu.
Camii, genelevin yanına yapıldı
Bekledikleri gün 16 Ağustos 2011'de geldi. Polis eşliğinde gelen Kepez Belediyesi Zabıta ekipleri, genelevin giriş kapısını mühürledi.
"Caminin yanında genelev olmaz" diyen cemaat durumu sevinçle karşıladı. Genelev çalışanları ise çaresiz olduklarını, borçlarını nasıl ödeyeceklerini bilmediklerini ve yapılanın haksızlık olduğunu söyledi.
bianet'in sorularını yanıtlayan Kepez Belediyesi Zabıta Müdürü Ömer Ali Acar, genelevin mühürlenmesinin, Hz. Hamza Camii'yle bir ilgisi olmadığını söyledi.
Acar, "Bir babayı düşünün ki oradan geçiyor; kızı sorsa, 'Baba burası neresi?' diye ona ne cevap verir? Ben kızımla oradan geçmek istemem. Siz de anne olsanız aynı hassasiyette olursunuz. Devletin verdiği izni keyfi olarak kullanmadık ama artık böyle devam edemezdi" dedi.
Genelevin başka bir yere nakledilmesi konusunda bir yardımda bulunamayacaklarını belirten Acar, "Şehrin ortasına yapılan fabrikaya çevreciler nasıl karşı çıkıyor? O zaman o fabrika için başka bir yer bulunuyor mu? Hayır. İşletmelere yer bulma sorumluluğumuz yok" şeklinde konuştu.
"Ev sahibi bile kiracısını 15 günde tahliye edemiyor"
Acar, mühürlenme işleminin Antalya Valiliği Zührevi Hastalıklar Fuhuşla Mücadele Komisyonu'nun aldığı karar sonucunda yapıldığını belirtti. "Onlara '15 gün içinde taşının' denildi. Ama bunu yapmadılar" dedi.
'Genel Kadınlar ve Genelevlerin Tabi Olacakları Hükümler ve Fuhuş Yüzünden Bulaşan Zührevi Hastalıklarla Mücadele' tüzüğünün 48. maddesine göre genelevler, resmi daire ve müesseseler, ibadet ve eğitim yerleri, spor sahaları, genel toplanma, eğlence ve bayram yerleri yakınında ve bu yerlerden görülebilecek bir mesafede olamaz.
42 yıldır Varsak yolu üzerinde bulunan genelevin, 10 metre ilerisine neden camii yapıldığı sorusu ise yanıtsız kaldı.
Gazetelere göre, komisyonun taşınma kararına rağmen konuyla ilgili hiçbir kamu kurum ve kuruluşunun kendilerine yeni bir yer göstermediğini belirten genelevin sorumlusu Y., "Ev sahibi bile kiracısını 15 günde tahliye edemiyor. Bizden bu kadar kısa bir sürede taşınmamız nasıl isteniyor" dedi.
Mahallenin şikayetçi olmadığını, etraflarının yüksek duvarlarla çevrili olduğunu ve dışarıya rahatsızlık vermemek için özel çaba sarf ettiklerini söyleyen Y., "Bizimle tek uğraşan mahalle muhtarıdır. Kendisi bizim buradan gitmemizle oluşacak rantın peşine düştü" diye konuştu. (IC)