İngiltere Avrupa Birliği (AB) ile Londra'nın birlik içinde kalmak için istediği düzenlemelerle ilgili anlaşmaya vardı.
İngiltere Başbakanı David Cameron yaptığı açıklamada anlaşmanın İngiltere'ye "özel bir statü" verdiğini söyledi.
“İngiltere kalıcı olarak daha fazla entegre bir birlik içinde yer almayacak, asla Avrupa süper devletinin parçası olmayacak.
“AB’den gelen göçmenler için refah sistemine erişimde yeni, sert kısıtlamalar olacak. Sisteme katkı sağlamayana artık bir şey verilmeyecek.
“İngiltere asla Euro Bölgesi’ne katılmayacak. Ancak ekonomimiz için hayati öneme sahip tedbirleri garanti altına aldık. Euro dışında kalırken Avrupa pazarındaki serbest ticaret kullarından tam olarak yararlanacağız.”
Referandum
Bu anlaşmanın İngiltere'nin birlik içinde kalmasını önermesi için yeterli olduğunu vurgulayan Cameron ülkesindeki AB referandumunda "canla başla AB'de kalınması için kampanya yürüteceğini" söyledi.
Anlaşmanın ardından İngiltere'nin AB üyeliğinden çıkıp çıkmamasının oylanacağı referandumun 23 Haziran'da yapılacağı açıklandı.
TIKLAYIN - İNGİLTERE'NİN GÖÇ POLİTİKASI: ESKİLER GİTSİN, YENİLER GELMESİN
Anlaşma
Anlaşmanın en önemli maddelerinden biri İngiltere’nin AB’li göçmenlere verilen sosyal yardımlarda kısıtlamaya gitmesiydi.
Anlaşmaya göre, AB üyesi ülkelerinden İngiltere'ye gelen göçmenler sosyal yardımlardan dört yılın ardından yararlanmaya başlayacak. Bu uygulama yedi yıl boyunca geçerli olacak.
Ayrıca Avrupa Birliği’nin yetkilerini artıracak düzenlemeler İngiltere'yi kapsamayacak. Bu, İngiltere'nin 'siyasi entegrasyona zorlanamayacağı' anlamına geliyor. (YY)
* Bu haberde BBC Türkçe, euronews ve Deutsche Welle’den yararlanıldı.