* Fotoğraf ve Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
Amasya'nın Taşova ilçesine bağlı Çambükü köyünde köylünün mera ve tarlalarının üzerine yapılmak istenen Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ile ilgili mahkeme süreci devam ederken köye 5 Aralık'ta jandarma korumasında iş makineleri girdi.
İş makinelerinin köye girmesi üzerine OSB'nin yapılmak istendiği alana giden köylüler, iş makinelerinin çalışmasını durdurmak istedi; fakat jandarma köylülerin önüne barikat kurdu.
Köylülerin direnişi sonrası iş makineleri bölgeden çekilirken, köylülerin bekleyişi sürüyor.
Çambükü köylülerinin avukatı ve aynı zamanda köyde yaşayan Selim Saray, köyde yaşanan durumu değerlendirdi.
Avukat Saray, köyde bulunan üç meranın vasfının 2021 yılında değiştirildiğini belirterek, köylülerin hem OSB yerinin belirlenmesi, hem mera vasıflarının değiştirilmesi konusunda hem de yapılan çevre planı değişikliklerine ilişkin dava açtığını söyledi.
Alternatif alan
Mera vasıfları davasında ilk bilirkişi raporunun köylü lehine çıktığını ve yargı sürecinin devam ettiğini aktaran Saray, şöyle dedi:
"OSB yerinin belirlenmesiyle ilgili ise Samsun 3'üncü İdare Mahkemesi açılan davanın köylü yönünden ret kararını verdi. Bununla ilgili olarak İstinaf Mahkemesine başvurduk. İstinaf Mahkemesi ise 'alternatif yerlerin belirlenip belirlenmediği, belirlenmiş ise inceleme dosyalarının gönderilmesi' kararını verdi.
"İdare Mahkemesi ise alternatif alan belirlemediklerini bildirdi. Yani dava reddedilmiş olsa bile köylülerin lehinedir. Buna rağmen mahkemelerin hiçbirisi yaptığımız yürütmeyi durdurma taleplerine olumlu cevap vermedi.
Kalan ağaçları da söktüler
"Neticede devlet bu işin öncüsü. Devlet aklı mantığı, hoşgörüsü, davalar kesinleşmeden çalışmaların başlamaması gerektiğine yöneliktir. Ancak Amasya Valisi ve müteşebbis heyeti bunları hiçe sayarak dokuzuncu ayda çalışmalara başladı. O dönemde daha ürünler kaldırmamıştı.
"Tarlalardaki mısırlar, yoncalar, bamyalar iş makineleriyle kazıldı. Onun haricinde 1000 civarındaki özellikle ayva ve ceviz ağaçları hâlâ dalında olan ürünlerine rağmen yerlerinden söküldü. Daha sonra geri çekilip 5 Aralık günü tekrar yüzlerce asker ve onlarca iş makinesiyle tekrar geldiler ve kalan kısımdaki ağaçları da söktüler.
"Köylünün bu noktada itirazları var ve haklılar. Ancak bu haklılığı devlet maalesef görmüyor. Üreten bir köyde bunun yapılmasının herhangi bir şekilde akla, mantığa ve hukuka uygunluğu yok."
Ne olmuştu?
Çambükü'nde hukuki süreç devam etmesine karşın, bölgeye OSB yapılacağı gerekçesiyle köylülerin, ceviz, bamya, şeftali, mısır ekili tarlaları yok ediliyor. Söz konusu alan, 1995 yılında Taşova Kaymakamlığı tarafından "Tarımı İyileştirme Projesi" kapsamında köylülere verildi. Kadastro müdürlüğü parselleme yaptı, Devlet Su İşleri (DSİ) bölgede teraslama yapıp su kanalı yaptı ve topraklar tarıma uygun hale getirildi. Dönemin Taşova Kaymakamı Ali Kazgan arazinin ıslah edilmesi sağlandıktan sonra eşit miktarda köylülere kura ile dağıtılmasını sağladı. Köylüler bu topraklarda tarım yaptı; ceviz, elma, kiraz fidanı dikti. 2021 yılında ise Amasya Valiliği girişimi ile bölgeye OSB yapılması için harekete geçildi. Valilik bu bölgede köylünün işgalci olduğunu belirterek köylünün rızasını almadan bölgeyi OSB'ye tahsis etti. Köy avukatları Selim Saray ve Mehmet Celep Samsun Bölge İdare Mahkemesi'nde üç adet dava açtı, bölgede keşif yapıldı. Mahkemenin birinci keşif raporu köylünün lehine sonuçlandı ve bu rapor iptal edilerek 4 Kasım 2022'de yeni bir keşif yapılmasına karar verildi. Keşif öncesi 500 jandarma, polis ile iş makinaları köye girerek köylülerin ekili tarlalarını ezdi. Köylüler ise topraklarını korumak için direnişe geçti. Amasya Ticaret Odası ve AKP İl Başkanları, konu ile ilgili yaptığı açıklamada köylüleri işgalcilikle, haksız kazanç elde etmekle ve "teröristlik" ile suçladı. Köylüler OSB'nin evlerinin dibine yapıldığı ve geçimlerini sağlayacak bir karış yerlerinin kalmadığını, sadece evlerinin yanında birer dönüm yerlerinin kaldığını 870 dönüm araziye el konulduğunu belirtti. * Kaynak: Taşova, Evrensel ve Cumhuriyet Gazetesi. |
(TY)