* Fotoğraf: Sosyal Medya.
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Amasya'nın Taşova ilçesine bağlı Çambükü köyünde köylünün mera ve tarlalarının üzerine yapılmak istenen Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ile ilgili mahkeme süreci devam ederken köye bugün jandarma korumasında iş makineleri girdi.
İş makinelerinin köye girmesi üzerine OSB'nin yapılmak istendiği alana giden köylüler, iş makinelerinin çalışmasını durdurmak istedi, jandarma ise köylülerin önüne barikat kurdu.
"Yerimizi bırakmadılar"
İş makinelerini koruyan jandarmaya tepki gösteren köylüler "Canımız yanıyor canımız," dedi.
Jandarma ile köylüler arasında kısa süreli tartışma ve gerginlik yaşandı. Bir kadının fenalaşmasının ardından köylüler "Yeter, bizim yerimizi bırakmadılar. Bu kadar olmaz ya. Adalet istiyoruz," diye bağırdı.
Köylülerin bekleyişi sürüyor.
Amasya Taşova Çambükü köylüleri bugün Keşif yapılmadan jandarma, polis ekipleri işmakinaları eşliğinde köye girilmesine karşı direnişte. Kendi hukukunu çiğneyen yönetime karşı adalet istiyorlar. Bu ses toprağına el konulan üreticilerin sesi. Bu ses hepimizin.. #Çambükü pic.twitter.com/SSJe0Ctafx
— İlknur Başer (@ilknurbaser_) December 5, 2022
Ne olmuştu?
Söz konusu alan, 1995 yılında Taşova Kaymakamlığı tarafından "Tarımı İyileştirme Projesi" kapsamında köylülere verildi. Kadastro müdürlüğü parselleme yaptı, Devlet Su İşleri (DSİ) bölgede teraslama yapıp su kanalı yaptı ve topraklar tarıma uygun hale getirildi. Dönemin Taşova Kaymakamı Ali Kazgan arazinin ıslah edilmesi sağlandıktan sonra eşit miktarda köylülere kura ile dağıtılmasını sağladı. Köylüler bu topraklarda tarım yaptı; ceviz, elma, kiraz fidanı dikti. 2021 yılında ise Amasya Valiliği girişimi ile bölgeye OSB yapılması için harekete geçildi. Valilik bu bölgede köylünün işgalci olduğunu belirterek köylünün rızasını almadan bölgeyi OSB'ye tahsis etti. Köy avukatları Selim Saray ve Mehmet Celep Samsun Bölge İdare Mahkemesi'nde üç adet dava açtı, bölgede keşif yapıldı. Mahkemenin birinci keşif raporu köylünün lehine sonuçlandı ve bu rapor iptal edilerek 4 Kasım 2022'de yeni bir keşif yapılmasına karar verildi. Keşif öncesi 500 jandarma, polis ile iş makinaları köye girerek köylülerin ekili tarlalarını ezdi. Köylüler ise topraklarını korumak için direnişe geçti. Amasya Ticaret Odası ve AKP İl Başkanları, konu ile ilgili yaptığı açıklamada köylüleri işgalcilikle, haksız kazanç elde etmekle ve "teröristlik" ile suçladı. |
* Kaynak: Evrensel ve Cumhuriyet Gazetesi.
(TY)