Cam işçileri, grev kararının hükümetçe yasaklanmasının ardından vardiya başına birer saat iş bırakma eylemi yaptı.
Kristal İş Sendikası’nın Şişecam’a bağlı dokuz fabrikada, altı bine yakın işçi için yürüttüğü toplu iş sözleşmesinden (TİS) anlaşma sağlanmayınca 24 Mayıs için grev kararı alınmıştı.
Ancak grev 22 Mayıs’ta Bakanlar Kurulu tarafından “milli güvenliği bozucu” nitelikte olduğu gerekçesiyle 60 gün süreyle ertelendi.
Bunun üzerine işçiler önce fabrikayı terk etmeme ardından da dün ve bugün vardiya başı bir saat olmak üzere günde üç saatlik iş bırakma eylemi yaptılar.
Yaklaşık 6 bin cam işçisi, Lüleburgaz'da üç, Bursa Yenişehir'de iki, Gebze'de bir, Eskişehir'de bir ve Mersin’deki iki fabrikada çalışıyor.
Kristal İş’in grev kararları AKP hükümeti boyunca dört kere ertelendi. 2015 yılında Anayasa Mahkemesi, grev erteleme kararının Anayasa’nın 51. maddesinde güvence altına alınan sendika hakkını ihlal ettiğine karar vermişti.
"Esnek çalışma huzuru bozar"
bianet’e konuşan Mersin Trakya Cam’da çalışan işçi İbrahim Bulut,
“İşvereni masaya geri çekmek için üretimi durduruyoruz. Ortada AYM kararı olmasına rağmen hükümet her zaman olduğu gibi işverenin yanında olduğunu bir kez daha gösterdi. Toplu iş sözleşmesinde idare maddelerinde yapılan değişikliklerle esnek çalışma getirilmek isteniyor. Bu da çalışma barışı ve huzurunu yok edecek. Biz ücret maddesinde anlaşılsa bile idare maddelerinden vazgeçmeyeceğiz.”
"Ücretler dört grev ertelemesinde baskılandı"
Kristal İş Toplu Sözleşme Müdürü Caner Güneş, işverenin grev ertelemesine dair hükümetten garanti aldıktan sonra son 10 günde TİS görüşmelerine dahi katılmadığını söyledi.
“İşveren idari mevcut maddelerde geriye gitmemizi istiyor. Normalde TİS, esnek çalışmaya izin verecek bir düzene izin vermiyor. İşveren bunu kaldırmak istiyor.
"Fabrikalarda taşeron çalışmaya izin vermek istiyor. Cam işçilerinden işçilerin yaptıkları işler bellidir. O unvan dışında işe zorlanamazlar. İşveren bunu da kaldırmak istiyor. Mesaide denkleştirme getirmek istiyor. Yani bu ay mesai yaptınız mesela, öbür ay az çalışarak mesai almıyorsunuz.
"Ücret konusunda da işveren yüzde 9,5 zam öneriyor, biz yüzde 22 istiyoruz. Zaten daha önce 4 kez grev ertelendiği için ücretler baskılandı. Yani şu anda yüzde 22 çok gibi görünse de aslında işçilerin hak ettiğinden bile az.” (NV)