Proje çerçevesinde, sokakta yapılan işlerden 100, mevsimlik tarım işçiliğinden 75, mobilya sektöründen ise 75 olmak üzere, toplam çalıştırılan 250 çocuğun, işten çekilmesi planlanıyor.
Ayrıca, sokakta yapılan işlerde çalışma riski altında bulunan 50, mevsimlik tarım işçiliğinde ve mobilya sektöründe çalışma riski bulunan 25'er olmak üzere toplam 100 çocuğun çalıştırılması da projenin hedefleri arasında.
Tanır: proje çocuk işçiliğiyle mücadelede model olacak
Adana Valiliği'nce tahsis edilen Reşatbey Mahallesi'ndeki Sosyal Destek Merkezi'nde gerçekleştirilen proje kapsamında, merkeze gelen tüm çocuklarla tek tek görüşülüyor, ailelerine ulaşılıyor, sağlık ve eğitim hizmeti veriliyor.
Proje koordinatörü ve Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferdi Tanır, yaptığı açıklamada, 23 Mayıs 2006'da fiilen başlatılan projenin çocuk işçiliğiyle mücadelede model olacağını bildirdi.
Tanır, proje kapsamında çalıştırılan çocukların uygun eğitim kurumlarına yerleştirildiğini, çocuk işçiliğine karşı duyarlılığın artırıldığını ve ailelerin çocuk işçiliğinin olumsuz yönleri açısından eğitildiğini belirtti.
İşçi ve işveren birlikte mücadelesi önemli
2007'nin Ocak ayında sona erecek proje kapsamında 2 ayda 80 çocuk ile 30 aileye ulaşıldığını ifade eden Tanır, "Tıbbi muayeneden geçirilen, ilaçlan verilen, öğle yemekleri karşılanan bu çocukların okul ihtiyaçlarını da karşılayacağız" dedi.
İşçi ve işveren kesiminin çocuk işçiliğine karşı birlikte mücadelesinin önemine de değinen Tanır, şunları kaydetti:
"Merkeze aldığımız çocuk ve aileleri önce sağlık taramasından geçiriyor, ilaçlarım veriyoruz. Her gün öğlen yemekleri çıkarıyoruz. Okuma yazma bilmeyenleri kurslara yönlendiriyoruz. Eğitimini yarım bırakanların devamını sağlamak için İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile irtibata geçiyoruz.
"Bütün hedefimiz, çalışan ya da çalışma riski olan çocukları, eğitimli ve topluma yararlı bireyler olarak yetiştirmek. Bu açıdan baktığımızda projenin amacına ulaşacağına inanıyoruz." (KÖ/EZÖ)