Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Dairesi'nden (DİSK-AR) İktisatçı Erhan Bilgin, krize karşı uygulanacak önlemlerden birinin de çalışma saatlerinin azaltılması olduğunu söylüyor.
"İstihdamı korumak ve geliştirmek için, çalışma saatlerinin düşürülmesi gerek. Türkiye artık bu konuyu tartışmak zorunda. DİSK-AR'ın araştırmasına göre, bugün sanayi sektörlerinde haftada bir saatlik indirim bile 126 bin ek istihdam imkanı yaratıyor."
İş Yasası'na göre, Türkiye'de haftalık çalışma süresi 45 saat. Ancak, uygulamada ortalama haftalık çalışma süresi 52 saat. Haftalık çalışma süresi, Almanya ve Fransa'da 35 saat.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun ankete dayalı rakamlarına göre, Ocak 2009 itibarıyla işsizlerin sayısı bir yılda yaklaşık 1 milyon arttı ve 3 milyon 650 bine yükseldi. Ancak bazı iktisatçılar, iş bulmaktan umudunu kesen ve iş aramayan işsizleri dahil etmediği için, gerçek oranın bundan daha üyksek olduğunu söylüyor. DİSK de işsizlerin sayısını yaklaşık 6 milyon 334 bin olarak hesaplıyor.
"Sosyal program şart"
Bilgin, krizle ilgili acilen bir "sosyal program" uygulanması gerektiğini, emekçilerin korunmasına yönelik bir program uygulanmamasının, kendiliğinden sermaye çıkarlarının korunması anlamına geleceğini dile getiriyor.
Bilgin'e göre böyle bir programın temel ekseni, istihdamı koruma ve artırma, sendikal denetimin artırılması, satın alma gücünün yükseltilmesi, üretimi artıracak ve toplam talebi geliştirecek önlemler olmalı. Ayrıca yatırımların da genişlemesi gerekiyor. (TK)