Dokuz yıl aradan sonra çalışma yaşamı hakkında fikri alışverişi için toplanan Çalışma Meclisi'nde mutabakat sağlanamadı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın “Aranızda anlaşın” mesajı ile açılan ve iki gün süren toplantıların ardından, Çalışma Bakanlığı’nın TÜRK İŞ ve DİSK'in mutabık olmadığı sonuç bildirisi yayınlaması tepki çekti.
26-27 Eylül'de Ankara'da yapılan DİSK, Türk İŞ ve Hak İş'in katıldığı toplantıda Kıdem Tazminatı, Alt İşverenlik (taşeronluk), Özel İstihdam Büroları Aracılığı İle Geçici İş İlişkisi başlıkları konuşuldu. Toplantının sonuçlarının herhangi bir bağlayıcılığı yok.
İkinci günde paneller devam ederken Çalışma Bakanlığı'nın yayımladığı sonuç bildirgesinde, kıdem tazminatı fonu uygulaması getirilmesi, alt işverenlikte düzenlemeler yapılması, özel istihdam büroları kurulduğu taktirde de sıkı denetimlere tabi tutulması gerektiği belirtildi.
"Kesin itirazlarımız yer almadı"
DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, bildiride kıdem tazminatının fona devredilmesine, taşeron ilişkisinin yaygınlaştırılmasına ve özel istihdam bürolarına geçici iş ilişkisi kurma (işçi kiralama) yetkisi verilmesine ilişkin kesin itirazlarının yer almadığını söyledi.
Çerkezoğlu, sonuç metninde şu önerilerinin yer almadığını dikkat çekti.
"Kıdem tazminatı hakkının mevcut haliyle korunarak işçilerin kıdem tazminatı hakkına erişimi önündeki engellerin kaldırılması; taşeron ilişkisine son verilerek taşeron işçilerin asıl işverenin işçisi sayılması; özel istihdam bürolarıyla değil çalışma saatlerinde yasal mevzuata uyulması sağlanarak istihdam yaratılması; örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması gibi önerilerimiz metinde yok.
"Çalışma yaşamının daha da esnekleşmesine dair çok net şerhimiz ortadayken sonuç metninin istihdam bürolarıyla ilgili bölümünde “esneklik gereklilikleri göz ardı edilmeden” bir düzenleme yapılması tavsiye edildi.
"Mevcut yasalara kamu işvereni bile uymuyorken bir yasa tartışmasının manasız olduğuna, mevcut yasaların uygulatılması için ise sendikal barajların, grev yasaklarının kaldırılmasına dair “esastan” itirazımız yine sonuç metninde yok." (NV)