İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanı Tevfik Güneş "Maden ocaklarında 2006'dan bu yana 80'e yakın ölüm olduğunu" söyledi ve öncelikle İş sağlığı ve güvenliği enstitüsünün kurulması gerektiğini söyledi, maden ocaklarında alınması gereken önlemleri de şöyle sıraladı:
- Öncelikle işletmelerde iş sağlığı ve güvenliği kurulları kurulmalı
- İşletmelere dair risk değerlendirme çalışmaları başlatılmalı, bu risk değerlendirmesi çalışmalarına etkin katılım sağlanmalı
- İş yerinde güvenlik mühendisi, iş yeri hekimi, iş yeri sağlık memuru bulundurulmalı.
Güneş "2007'de Çalışma Bakanlığı'nın maden mühendisleri, ilgili sendikaların ve sağlık ve güvenlik sisteminin gelişmesiyle ilgili bir kampanya başlattıklarını" anımsattı.
"Biz bu 2007'deki görüşmede Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) olarak iş sağlığı ve güvenliğinin, devletin ve işverenin çalışanların haklarını gözönünde bulundurarak insan hakları anlaşması çerçevesinde değerlendirmesi gerektiğini söyledik. Kayıt dışı ekonomik faaliyetler kayıt altına alınmalı. Küçük ve ortak ölçekli işletmelerin çalışmaları denetim altına alınmalı dedik."
"Olan iş güvenliği uzmanı sorumlusuna oluyor"
"Fenni nezaretlerden iş güvenliği uzmanı sorumludur. Bu hukuksal olarak bir kaçış oluyor, iş güvenliği uzmanlarının başları derde giriyor. İLO sözleşmelerine baktığımızda da iş yerlerinde iş sağlığı için işçilerin görüşlerinin alınmasından sözedilir. Tehlike ve risklerin nerede olduğunu en iyi işçiler bilir. İşçiler bu süreçlere katılmalılar."
Sadece 16 Ocak 2006-3 Mart 2007 arasındaki dönemde 41 iş kazası, 57 ölüm, 56 yaralı tespit edildiğini belirten Güneş Çalışma Bakanlığı iş Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın 2004'te yeraltı ve yerüstü maden işletmeleri proje denetimi değerlendirmesi çalışması yaptığını da anımsattı.
"Toplam 772 maden işletmesinde 70 bin üzerinde işçinin çalıştığının belirlendiği rapor Nisan 2005'te yayımlandı. Bu raporda da her zaman yapldığı gibi genel olarak iş verenler tarafından iş sağlığına gerekli önemin verilmediği ve işçilerin eğitim düzeyinin düşük olduğu vurgulandı."
"2821, 2822 sayılı sendikalar ve grev toplu iş sözleşmeli kanunu ve anti demokrait yasalar nedeniyle sendikalar gerçek anlamda örgütlenemiyor. Gerçek bir sosyal diyalog ihtiyacını karşılamak gibi bir derdimiz olacaksa, bu sendikal örgütlenme kısıtlamaları kaldırılmalı, işveren devlet ve sendikalar birlilkte bir sacayağı oluşturmalı, denetimler yapılmalı. Bu şekilde kazalar, yaralanmalar ve meslek hastalıkları bir düşüş kaydeder."
Çalışma Bakanlığı İş Teftiş Kurulu mutlaka denetimlere başlamalı
Güneş daha önce bakanlıkla yaptıkları görüşmelerde sorunun yalnızca bakanlığın kaldırabileceği bir sorun olmadığını aktardıklarını bunun birçok bilimsel disiplini ilgilendirdiğini söylediklerini belirtti ancak yine de ilk olarak yapılması gerekenin Çalışma Bakanlığı İş Teftiş Kurulu'nun mutlaka bu konuda yeterli denetimleri başlatmak olduğunu vurguladı.
9 Temmuz'da 2 işçi öldü
Son olarak 9 Temmuz'da Zonguldak'taki kömür madeninde gerçekleşen göçükte 31 yaşındaki Hasan Çiren öldü; aynı yaştaki Recep Arıcı ve Satışmış Türkoğlu yaralandı. Aydın'daki kömür madeninde gerçekleşen göçükte de Halil Saka öldü; bir işçi de yaralandı. (NZ/EZÖ)