Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Bursa'da metal işçilerinin direnişiyle ilgili "Konu Bakanlıkla ilgili değil ama ülke ekonomisiyle ilgili olaydır" derken Başbakan Yardımcısı Ali Babacan "eylemlerin zamanlaması manidar" yorumu yaptı.
Bursa Reanult'da başlayan Tofaş, Coşkunözü ve MAKO'daya yayınlan Ford Otosan'da üretime ara verilmesine neden olan iş bırakma eylemi 7. gününde.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, konuyla ilgili yaptığı açıklamada herkesi sükunete davet etti.
"Olup biteni bilemiyorum, konu bir toplu sözleşme konusu değil. Bakanlıkla ilgili değil ama ülke ekonomisiyle ilgili olaydır. Herkesi aklıselime davet ediyorum. Otomotivin elde ettiği başarılar önemli. İşçi, işveren ikisi ayrı değiller ki, birlikte oturup meseleyi çözmeleri gerekiyor. Olay toplu sözleşmeden kaynaklansa farklı şeyler söyleme imkanım olabilirdi. Herkes hukuk çerçevesinde kalırsa kimse zarar görmez.”
Babacan: İdeolojik sebep var mı?
Öte yandan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bloomberg HT televizyonunda yaptığı açıklamada "eylemlerin zamanlaması manidar" dedi.
Babacan, otomotiv sektöründe toplu sözleşme şartlarının iyileştirilmesi için geçen hafta başlayan işçi eylemlerinin şirketlerin ve sendikaların uzlaşması ile çözülmesi gerektiğini ilgili bakanların tüm taraflar ile görüştüğünü söyledi.
Babacan, otomotiv sektörünün sevkiyatındaki zayıflamanın küresel etkiler de yaratacağını belirterek, "Konu sadece işçi ve işveren arasındaki bir konu mu yoksa başka bir ideolojik sebep var mı bu konuda şüphelerimiz var" dedi.
Ne olmuştu?
Bursa'da 5 bin 600 işçinin çalıştığı otomobil fabrikası Renault'da işçiler 14 Mayıs'ta ücret zammı için üretimi durdurdu. Ardından TOFAŞ ve yan sanayi ürünleri üreten Coşkunözü ve MAKO da üretimi durdurdu. Şu anda yaklaşık 14 bin işçi iş bırakmış durumda.
İşçilerin toplu iş sözleşmesinin (TİS) Bosch fabrikasında imzalanan TİS ile aynı ücret zammını kapsayacak şekilde değiştirilmesini istiyor. Söz konusu TİS, Türk Metal Sendikası ile işveren sendikası Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında Aralık 2014'te imzalanmıştı ve 2014-2017 yıllarını kapsıyor.
İşçiler saat başına 3 lira zam talep ediyor. İşçiler ücret zammı dışında Türk Metal Sendikası'ndan da şikayetçi. Birçok işçi sendikadan istifa etti. Ford Otosan da Bursa direnişi nedeniyle parça ikmalinde kesinti oluştuğunu bu yüzden üretime ara verildiğini açıkladı. (NV)
Fotoğraf: AA/ Ali Atmaca