Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, sağlıksız şartlarda işçi çalıştıran 6o kot taşlama atölyesinin kapatılacağını açıkladı.
Silikozis adı verilen bir hastalığa yol açan kot taşlama atölyelerinden 71’inde denetim yapıldığını açıklayan bakan, bunlardan 60’ı hakkındaysa sağlıksız çalışma nedeniyle kapatma kararı verildiğini belirtti.
Bu işyerlerinden 15’inde çalışan toplam 93 işçinin akciğer filminin alındığını bildiren Bakan Çelik, bunlardan 38.8’inde, silikozla uyumlu radyolojik bulgu saptandığını açıkladı.
"Denetimler artacak"
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul milletvekilleri Sacit Yıldız ve Çetin Soysal’ın bu konudaki önergelerine yazılı bir cevap gönderen Bakan Çelik, kot taşlama atölyelerinin genellikle Çorlu ve İstanbul’da bulunduğunu hatırlattı.
"Bu işlem sırasında ortama yayılan silis tozu insan sağlığı üzerinde tehlike yaratıyor. Bu tür iş yerlerinde filtreli maske kullanılması gerekirken, işverenler çalışanlarının düzenli akciğer filmlerini çektirmiyor."
Bakan Çelik, İstanbul ve Çorlu dışındaki illerde de denetimlerin sürdüğünü, gelişen teknoloji karşısında işyerlerinin kapalı sistem kumlamaya geçmeleri gerektiğini belirterek, 2009 yılında da denetimlerin arttırılacağını açıkladı.
39 kot taşlama işçisi silikozisden öldü
Bugüne kadar kot taşlama işinde çalışan 39 işçi, silikozis adlı hastalık nedeniyle öldü. Son olarak kot taşlama işçisi Ruhat Yıldırak (24) iki yıldır tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
Kot taşlama, kotların beyazlatılması, eskitilmiş görünümü verilmesi için, kumun, kuru hava kompresörleriyle kotların yüzeyine tutularak aşındırılması işlemine verilen isim.
Bu uygulama sırasında solunan tozlar akciğerde silikozis hastalığına yol açıyor. Sık rastlanan meslek hastalığı olan silikozis, kot taşlama atölyelerinde, döküm ve metal eşya işkolunda, Silikojen tozun solunum yolları korunma mekanizmasını aşarak akciğere kadar ilerlemesi sonucu meydana geliyor. Akciğer kan ve lenf damarlarında çekilmeler ve şekil bozukluklarının oluşmasına neden olan hastalığın tedavisi bulunamıyor.
İşverenlerin gereken sağlık önlemlerini almaması nedeniyle oluşan silikozis hastalığının tedavisi yok. Kot Taşlama İşçileriyle Dayanışma Komitesi (KTİD), yaklaşık 4 bin silikozis hastası kot işçisi olduğunu söylüyor.
Sanatçılar kot işçileri için söyleyecek
Arif Sağ, Şebnem Sönmez, Cahit Berkay, Yasemin Göksu, Mor ve Ötesi, Kardeş Türküler, Anadolu Ateşi, Zeynep Tanbay, İclal Aydın ve "Elveda Rumeli" dizisinin oyuncuları, kot işçileriyle dayanışma gecesinde sahneye çıkacak.
Kot İşçileriyle Dayanışma Komitesi'nin düzenlediği "Sesimiz Nefesiniz" adlı gece 11 Mart Çarşamba akşamı saat 19.00'da Mustafa Kemal Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek. (BÇ)