Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Koray Çalışkan'a göre, bu yıl 1 Mayıs'ta emek mücadelesinin öncelikli üç gündemi var: Krizde emekçilere yönelik baskılar, istihdam ve kadınların istihdamı.
bianet'in görüştüğü Çalışkan, bu gündem maddelerini şöyle açıkladı.
Krizde emekçilere baskılar: Krizde kârlar artarken işçi çıkarmalar ve maaş düşürmeler sürüyor. Bunlara hayır demeliyiz. Bu uygulamaların engellenmesi gerekiyor.
İstihdam artışı: İstihdam artırıcı tedbirlerin alınması için hükümete baskı yapılması gerekiyor. Ne kadar işçi çıkardığımızla övünür duruma geldik. Oysa, işleyen, sağlıklı bir ekonomi "Ne kadar çok çalışana iş imkanı verdik" diye övünür.
Çalışma saatleri düşmeli: İstihdamın düşmesinin nedeni belli: Aynı işi daha az işçiyle yapıyorlar. İşçiler zaten aşırı çalışıyor. Çalışma saatlerinin düşürülmesi gerekiyor.
Kadın istihdamı: Kadınların çalışma dünyasından uzaklaştırıldığı, istihdamdan çekildiği bir dönemdeyiz. Kadın istihdamını artıracak tedbirleri talep etmeliyiz. Kadınların istihdamı, tarımın çözülmesiyle daha da azaldı. Çalışan 10 kadından yedisi tarımda. Tarımı küçük aile çiftçiliğine kapattığınızda, kadınlar istihdamdan geri düşüyor. Bu kadının erkeğe karşı çok daha güçsüz kalmasına neden oluyor. Erkekler zaten ayrıcalıklı durumda. Bu durumu korumak yerine, kadınların da istihdama katılmasını sağlayacak tedbirleri artmak gerekiyor. (TK)