Fotoğraf: SmartSpace Global
COVID-19 pandemisi boyunca iki yıllık uzaktan çalışmanın ardından ABD'de ve bütün dünyada şirketler yüz yüze çalışmaya geri dönmeye çalışıyor. Goldman Sachs'tan David Solomon'a, JPMorgan'dan Jamie Dimon'a kadar kurumsal liderler, çalışanlarını yeniden masa başına geri döndürmek için giderek havuçtan çok sopaya başvuruyor.
Başkan Joe Biden bile Mart'taki "Ulusa Sesleniş" konuşmasında "Amerikalıların yeniden iş başı yapma ve büyük şehir merkezlerimizi yeniden doldurma zamanının geldiğini" söyleyerek işçileri yeniden iş yerlerine dönmeye özendirme gayretinde.
"Bilgi sektörü"nde evde kalma eğilimi
Bununla birlikte, Future Forum'un kısa süre önce ABD, Avustralya, Fransa, Almanya, Japonya ve Birleşik Krallık'ta 10 bini aşkın "bilgi işçisi" ile yaptığı Nisan 2022 Nabız Yoklaması, yönetici olmayanların yüzde 35'i artık her gün bürolara gidip gelirken yöneticilerin -üst düzey yöneticiler veya "başkan" unvanına sahip kişiler- yalnızca yüzde 19'unun işe gidip geldiğini ortaya çıkardı.
Ayrıca Future Forum, hem yöneticilerin hem de yönetici olmayanların yalnızca yüzde 21'inin yüz yüze çalışmaya dönmek istediğini tespit etti. Bu işyerlerine dönenlerin önemli bir bölümünün de orada çalışmak istemediğini gösteriyor. Hem yöneticiler hem de yönetici olmayanlar, yılın ilk çeyreğinde iş-yaşam dengelerinin bozulduğunu söylemekle birlikte yönetici olmayanlar iş-yaşam dengelerinin patronlarınkine kıyasla beş kat fazla bozulduğunu söylüyorlar.
Şirketler dengeyi kurmakta bocalıyor
Çalışanlarını yeniden iş yerlerine getirme konusunda iddialı şirketlerin bunun için epeyce mücadele vermesi gerekti. İşçilerin Şubat'ta işyerlerine dönmesini isteyen Goldman Sachs, büronun yeniden açıldığı ilk gün çalışanlarının yalnızca yarısının hazır olduğunu gördü. Şirket CEO'su Jamie Dimon'un benimsememesine karşın JPMorgan çalışanlarının yarısının hibrit veya işyerinden tamamen uzak ortamlarda çalışmasına izin veriyor.
Future Forum'un araştırması, esneklik düzeylerinden memnun olmayan çalışanların, önümüzdeki yıl "kesinlikle" yeni bir iş arama olasılıklarının üç kat arttığını belirledi. (AEK)