Manisa’nın en verimli topraklarından birine sahip olan Çal Dağı’nda ağaç katliamı başladı. Ucuz maliyetli olması ve ciddi zararları yüzünden dünyanın hiçbir yerinde kabul görmeyen “Sülfürik Asit Liç Yöntemi” kullanılarak üretilecek maden işletmesi için önümüzdeki günlerde 10 bin ağacın kesilmesi bekleniyor.
Çal Dağ'ındaki vahşi madenciliğe karşı mücadele yürüten ve 22 Mayıs'ta açtığı imza çadırı geçtiğimiz günlerde kaldırılanTurgutlu Çevre Platformu (TURÇEP) ise yeni bir eylemlilik takvimi başlattı.
TURÇEP dönem sözcüsü Lütfi Bıkmaz çadır eyleminin sona erdiğini ve “yürüyen adamlar” döneminin başlatılacağı belirtti. Buna göre TURÇEP 15 bin üzerinde imza topladığı kampanyaya mahalle, sokak ve köyleri dolaşarak devam edecek.TURÇEP, maden şirketi temsilcilerinin Çal Dağı’ndaki VTG Madencilik şirketi tarafından başlatılan yeni ÇED süreci kapsamında Çampınar köyünde ilk toplantılarını yapacakları 15 Ağustos Perşembe günü de orada olacak.
"Çaldağı'nda madencilik çevre felaketidir"
Bıkmaz düzenlediği basın açıklamasında çadır süresinin uzatılması için yapılan müracaat sırasında olumlu cevap verilmesine karşın, daha sonra Emniyet tarafından gönderilen bir yazı ile istenilen iznin verilemeyeceği söylendiğini açıkladı.
Çadırın kapatılmak istenmesindeki amacın halkın talebi doğrultusunda madenin kapatılması için başlatılan imza kampanyasının engellenmesi olduğunu vurgulayan Bıkmaz açıklamasında şunlara değindi:
“Çadırımız engellenmek istense de bütün Turgutlu bizimdir. Biz halkız, Çaldağı da bizimdir, Turgutlu’nun her mahallesi, her sokağı bizimdir.
“Çal Dağı’nda uygulanacak madencilik projesinin ciddi çevre felaketi yaratacağı son derece aşikârdır ve sonuçları çok vahimdir. Bizler bilimin yolunu izliyoruz. Bu nedenle bu madencilik yönteminin dünyanın en bereketli topraklarında uygulanmasına karşı durmaya devam edeceğiz”.
* TURÇEP 15 Ağustos saat 13.30’da Çampınar köyüne Eski Öğretmenevi önünden araç kaldıracak. (AY/BK)