Haberin İngilizcesi için tıklayın
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, Uygur Türklerinin yaşadığı hak ihlallerini tespit etmek üzere bir heyetin Doğu Türkistan’a gideceğini açıklamasının üzerinden 6 ay geçtiği hatırlattı.
Çakırözer, Meclis Dışişleri Komisyonu’ndaki görüşmeler sırasında Çin Halk Cumhuriyeti’nin Uygur Türklerine yönelik hak ihlalleri karşısında Türkiye’nin gerekli hassasiyeti göstermediğini belirterek, Türkiye’nin Uygur Türklerine yönelik insan hakları ihlallerini rapor haline getirerek dünyaya açıklaması gerektiğini söyledi.
Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran ise “Çin’e bir heyet göndermenin hazırlığı içerisindeyiz. Ama heyetin sahadaki durumu doğru tespit edebilmesi için yine Çin’le karşılıklı olarak mutabık kaldığımız birtakım mekanları, noktaları gözlemleme imkanına sahip olmasını istiyoruz. Çin ile bu noktadaki istişarelerimiz devam ediyor” yanıtını verdi.
TIKLAYIN - AP'den Çin'e Uygur Kınaması: Kampları Kapatın
Çakırözer de “Heyet gidemiyorsa, Çin tarafı buna izin vermiyorsa o zaman elimizdeki hak ihlalleri raporunu açıklamak daha doğru olur. İzin verilmiyorsa, Türkiye’nin istediği yerlere gitmesine olanak sağlanmıyorsa Türkiye, kendi imkanları ile elinde olan bilgileri kamuoyuyla paylaşmış olur” dedi.
TIKLAYIN - Uygurlar Soru Önergesi Neden Reddedildi?
Ne olmuştu?
Çin'de son yıllarda Uygur Türklerinin yaşadığı Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde "eğitim merkezi" adı altında faaliyet gösteren kamplar ile Uygur Türklerinin kimlik ve kültürlerine yönelik ihlalleri gündemde.
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyine üye 22 ülke, 11 Temmuz'da, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygur Türkleri ve diğer azınlıklara yönelik muamelesini eleştiren ve kitlesel gözaltıların durdurulması çağrısında bulunan mektubu imzalamıştı.
İnsan Hakları İzleme Örgütünün (HRW) raporunda, son 2 yılda Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde çok sayıda kişinin "önleyici polisiye tedbiri" adı altında suçsuz yere alıkonulduğu ve siyasi bakımdan tehlikeli olarak değerlendirilen bireylerin herhangi bir yargı kararı olmaksızın toplama kamplarına gönderildiği belirtilmişti.
BM ve diğer uluslararası örgütler kampların incelemeye açılması çağrılarını yinelerken, Çin ise şu ana kadar kendi belirlediği birkaç kampın az sayıda yabancı diplomat ve basın mensubu tarafından kısmen görülmesine izin verdi. Çin makamları, BM yetkililerinin doğrudan bilgi almak amacıyla bölgede serbestçe inceleme yapma talebini ise geri çeviriyor.
(DB)