Yeni Türkiye Partisi (YTP) 3. Bölge 5. sıradan milletvekili adayı olan gazeteci-yazar Ruşen Çakır, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında, medyanın da katkısıyla gelişen "başbakan ataması" tartışmasını böyle değerlendirdi.
"Cumhurbaşkanı tarafsızlığına gölge düştü"
Cumhurbaşkanı Sezer'in çıkışını "yadırgadığını" belirten Çakır, Erdoğan'ın AKP'nin başbakan adayını açıklamamış olmasını "AKP Genel Başkanı'nın seçim sürecinde kendisinden başka bir kişinin parlamasını istememesi" ne bağladı.
"Cumhurbaşkanı Sezer, bugüne dek bu tip polemiklerden hep kaçınmıştır. Ancak son çıkışı ile, tarafsızlığına gölge düşürdü" diyen Çakır, Sezer'in sözleri ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) politikalarının benzeştiğine dikkat çekti.
"Seçmen iradesine ipotek konuyor"
"Seçim, seçmenin tercihini belirlemesi için yapılır. Başbakan adayını da aslında seçmen belirleyecek" diyen Çakır, sözlerini şöyle sürdürdü:
* Seçim, seçmenin tercihini yapması için düzenleniyor. Başbakan adayını, birinci gelecek partiyi belirleyecek olan seçmen seçecek.
* Oysa Cumhurbaşkanı Sezer'in söyledikleri, "birinci parti gelmeyen bir partiden görevlendirme yapabileceği" şeklinde yorumlanabilir.
* CHP ile AKP arasındaki "başbakan adayı" tartışması bir süredir devam ediyor. Cumhurbaşkanı bu tartışmaya dahil olmamalıydı ancak korkarım ki, onun çıkışı ile CHP propagandası arasında da bir benzeşme var.
* Sezer'in çıkışından sonraki tepkilere baktığımızda da, AKP ile yarışan, yarıştıklarını iddia eden partilerin cumhurbaşkanını hararetle desteklediklerini görüyoruz. Bu, Cumhurbaşkanı'nın tarafsızlığına gölge düşürüyor...
"Belki AKP'den vazgeçecekler"
Çakır, Cumhurbaşkanı Sezer'in sözlerini "kafa karıştıran bir tavır" olarak nitelendirdi:
"Seçimde ortaya çıkacak bir tablo üzerinden yetki tartışması açmak, insanların yapacağı tercih üzerine birtakım soru işaretleri koymaktır. Öyle bir hava yaratılıyor ki, insanlar 'Cumhurbaşkanı hükümet kurma yetkisini AKP'den birisine vermeyecek mi?' diye düşünecek, AKP'ye oy vermek isteyen insanlar kararlarını bir kez daha gözden geçirecek, belki vazgeçecek..."
"Medya gücü ve maddi güç eşitsizlik yaratıyor"
Türkiye'de antidemokratik yasa ve uygulamalar nedeniyle adil bir seçim yapılamadığını savunan Çakır, siyasi partilerin arkasındaki medya gücü ile maddi güçlerinin eşitsizlik yarattığına dikkat çekti:
* Buna çok canlı bir örnek, Genç Parti'dir (GP). GP'nin arkasındaki medya desteği hiçbir siyasi partide yok. Uzan'ların GP için harcadığı paraların kaynağını da kimse sormuyor.
* Büyük medya grupları aleni olarak taraf tutuyorlar.
* Devletin seçim yardımları da başka bir "adaletsizlik" kaynağı. AKP'nin devletten aldığı parayı bizim partimizin de alması gerekirdi ama, YTP bu süreçte beş kuruş para alamadı. Benzer bir süreci, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) de yaşadı.
* Partilerin maddi kaynakları ve medyanın partilere ayırdığı yer konusunda ciddi uçurumlar varken, bir de Cumhurbaşkanının seçmenin tercihine ipotek koyma girişimi rahatsızlık veriyor. (BB/NK)