Yaşamının büyük bir bölümünü doğal taş ve yapı taşlarından heykel ve her biri heykel sayılabilecek takı tasarımları yaparak geçiren Necdet Kırımsoy'un eserleri Datça'da meraklılarıyla buluşuyor.
Ham sanat (art brut) çalışmalarından örnekler sunan sergi, 25 Ağustos'a kadar Datça Cumhuriyet Meydanındaki Çatal Mağara Sergi Salonunda izlenebilir.
Datça Belediyesi, Limani Restoran, Artıkişler, Edebiyat Kedisi, Dahdadan İşler ve Atölye DE'nin desteğiyle gerçekleşen sergi, Kırımsoy'un aklından, kalbinden ve ellerinden çıkan tüm yontuların ifade ve anlamdaki zenginliği paylaşmayı amaçlıyor. Tek bir yontuda iki-dört, hatta bazen çok daha fazla ifadenin yakalandığı eserlerde, hiçbir ifade de bir diğerine benzemiyor.
2018 yılında yaşama veda eden Kırımsoy'un, mimarlık ve korozyon mühendisliği çalışmalarının yanı sıra doğaya saygısı ve ilgisi taşlara yakınlığını güçlendirdi. En değerli ve yoğun çalışmalarını ise eşi Doris ile birlikte Datça Reşadiye'deki evlerindeki atölyesinde gerçekleştirdi.
84 yıllık yaşamında mimar, heykeltıraş ve takı tasarımcısı olarak gerçekleştirdiği üretimlerine ek olarak kendini bir "lithoman" (taşsever) olarak tanımlayan Necdet Kırımsoy, yıllarca Türkiye'nin farklı noktalarından topladığı her bir taşa yeni anlam ve ruh kazandırdı.
Ailesi, "bir nevi veda bir nevi yeni bir başlangıç" diyerek "Çakıl Taşı Şairi"nin eserlerini, Kırımsoy'un yaşamında önemli yeri olan Ankara, İsviçre Lozan gibi şehirlerde de meraklılarıyla buluşturmayı amaçlıyor.
Ham sanat nedir?
Ham Sanat kavramının ortaya çıkışı 1940'lara dayanıyor. Fransız ressam Jean Dubuffet'in çabalarıyla 1970'lerde şekillenen akım ile ilgili Dubuffet, "Bu sanatın temsilcileri mevcut sanat kurallarının ve sınırlarını tanımayan, sadece ortaya koyan, eserlerinin satışını ya da ünlü olmayı dert edinmeyen, yüksek yaratıcılığa sahip" insanlar olarak tanımlıyor. (AÖ)
Necdet Kırımsoy'un siyah/beyaz fotoğrafı: Doğanay Sevindik
Eser fotoğrafları: Pierre-AlainJaussi